Zetor chystá nejsilnější traktor, nahradí 200 koní

Radek Pecák Radek Pecák
27. 12. 2013 21:00
Současná nabídka tří traktorů se má brzy rozšířit na šest.
Zetor má velké plány.
Zetor má velké plány. | Foto: Tomáš Adamec

Brno - Letos uvedl brněnský výrobce traktorů Zetor do prodeje středně silný traktor Major, určený především pro rodinné farmy. V roce 2014 chce svou další novinkou naopak oslovit velké zemědělské producenty.

Chystá totiž nejsilnější traktor v celé historii firmy. Motor by měl mít výkon až 200 koňských sil.

"V budoucnosti bychom měli pokrývat výkonové spektrum od 50 do 200 koňských sil," řekl už na jaře výrobní ředitel Zetoru Marián Lipovský v rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz.

Firma nyní nabízí tři řady Proxima, Major a Forterra s motory o výkonu od 70 do 140 koní. O model Major je v současnosti větší zájem, než se čekalo při spuštění výroby. Prodalo se už 1400 kusů, což je zhruba o čtyřicet procent vyšší, než předpokládaly původní plány.

Desítky nových zaměstnanců

Název nového modelu zatím Zetor drží v tajnosti. Již na přelomu tohoto desetiletí ale firma představila prototyp traktoru s výkonem až 170 koní. Tehdy měl jméno Maxterra.

Oproti tomuto prototypu dostane nový traktor více prvků výbavy. Zetor se totiž chce zařadit mezi výrobce s vyšším technickým standardem.

Firma letos podle dřívějších informací očekává zisk kolem 300 milionů korun a také mírný nárůst tržeb. Loni činily 4,4 miliardy korun. Počet vyrobených traktorů ale klesne o zhruba tři stovky a zůstane tak opět pod hranicí pěti tisíc kusů.

Už příští rok ale očekává zvyšování výroby. V souvislosti s tím Zetor již příští rok nabere desítky nových zaměstnanců. Budou mezi nimi agenturní pracovníci i manažeři.

Brněnský Zetor vyrábí traktory již od roku 1946. Nejznámějším typem je Zetor 25.

Fotogalerie: Podívejte se na současnou výrobu v Zetoru

 

Právě se děje

Další zprávy