Zátah na emisní stanice má první "skalpy". Našly se falšující přístroje

ČTK ČTK
12. 9. 2024 16:12
Ministerstvo dopravy posílá kontroly na Stanice technických kontrol a Stanice měření emisí. Zastavilo činnost jedné SME na místě a dalším zašle pokuty za pochybení.
Foto: Profimedia.cz

Kontroloři zavřeli stanici měření emisí v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Technik při kontrole odhalil nedostatky při měření emisí automobilů a posuzování technického stavu vozidel u třech provedených kontrol. Stanici v Plzni hrozí pokuty. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

"Kontrolující technik při vstupu na stanici měření emisí v Lipníku nad Bečvou zjistil, že k měřicím přístrojům jsou připojena neschválená zařízení sloužící k ovlivnění výsledku měření emisí. Činnost stanice byla na místě kontrolujícími okamžitě zastavena," uvedl Jemelka. Pochybení techniků a provozovatelů stanice podle něj bude v přestupkovém řízení řešit kraj a příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností.

Ke kontrole vytipoval státní odborný dozor také stanici v Plzni, která měla největší počet podezřelých měření emisí. Z 26 900 měření odhalila analýza dat 1900 podezření. "Na základě těchto dat vyhodnotil dozor nedbalou činnost kontrolních techniků, kteří při měření konkrétních typů vozidel nezjistili vážnou závadu týkající se otáček motoru. Na příslušný úřad tak dozor pošle oznámení o přestupku kontrolních techniků," řekl Jemelka.

Při další kontrole v Plzni státní odborný dozor přišel na chybu technika, který neprovedl kontrolu funkčnosti zásuvky tažného zařízení. "Po upozornění kontrolujících technik provedl dodatečnou kontrolu a zjistil, že elektrické spojení tažného vozidla s přípojným je nefunkční. To by v provozu znamenalo nefunkčnost brzdových svítilen na připojeném vozidle," uvedl Jemelka.

Ministerstvo dopravy na začátku září oznámilo, že chce zintenzivnit kontroly postupu stanic technické kontroly a stanic měření emisí. Kontroly se podle Jemelky zaměřují na možné podvody STK a SME, ne na řidiče.

Mohlo by vás zajímat:

Spotlight moment: Žádné úlevy ve škole nevyžaduji, říká paralympijský šampion Kratochvíl | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy