Kladivo na silniční piráty. Za rychlou jízdu přijdete o auto, rozhodli v Rakousku

Jan Matoušek Jan Matoušek
11. 7. 2023 14:57
Loni v prosinci to byl ještě návrh, od 1. března příštího roku se ale stane realitou. Pokud v Rakousku výrazně překročíte rychlost, můžete i jako turista přijít o auto. Nenávratně. Policisté vám ho zabaví a následně pošlou do dražby.
Rakouská policie, ilustrační foto.
Rakouská policie, ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

"Jedinkrát rychle sešlápnout plynový pedál - a auto je fuč," otevírá švýcarský bulvární deník Blick článek věnující se novinkám v pravidlech rakouského silničního provozu. Už v polovině června rakouská vláda rozhodla o tom, že od 1. března příštího roku bude možné řidičům, kteří překročí povolenou rychlost, zabavit auto a následně ho prodat v aukci. Minulý týden pak všechno posvětila většinou ze 183 poslanců dolní komora rakouského parlamentu - Národní rada.

"Jízda rychlostí 230 km/h po dálnici ohrožuje životy. Je to vědomé rozhodnutí a v budoucnosti za něj přijde adekvátní trest: zabavení a dražba auta ve zvláště nebezpečných případech a za opakované prohřešky," napsala na svůj Facebook ministryně dopravy Leonore Gewesslerová (Zelení). "Pokud své auto používáte jako zbraň, my vám ji vezmeme," cituje ministryni magazín Auto Revue. Poslanec za Zelené, kteří tvoří vládnoucí koalici spolu s lidovci, Hermann Weratschnig rovněž přirovnal auto ke zbrani, třeba když jede 130 km/h ve městě.

Co silniční piráty v Rakousku čeká, naznačila Gewesslerová už loni v prosinci, teď se jen z návrhu stala realita. Pokud tak řidič překročí rychlost o více než 60 km/h ve městě a o více než 70 km/h mimo město, policie mu namístě zabaví auto. Samozřejmě vedle vysoké pokuty.

Pokud se však takto proviní poprvé, o auto nepřijde nastálo, ale jen dočasně na dva týdny. Jestliže nicméně řidič překročil rychlost opakovaně v posledních čtyřech letech, o auto přijde natrvalo. Vůz pak zamíří do aukce, kdy 70 procent z výtěžku poputuje do fondu silniční bezpečnosti. Zbytek dostane místní samospráva.

Jestliže však řidič překročí rychlost o více než 80 km/h ve městě a více než 90 km/h mimo něj, zabavené auto se mu už nevrátí, i kdyby to bylo jeho první překročení rychlosti v Rakousku. Následuje pak opět dražba vozidla, řidič navíc samozřejmě dostane vysokou pokutu. Platí to přitom nejen pro rakouské řidiče, ale i turisty, kteří budou zemí jen projíždět.

Deník Kurier dále uvádí, že pokud řidič jede v autě, které mu nepatří, ale je z půjčovny nebo na leasing, pak vozidlo sice do dražby nezamíří, ale řidič přijde o řidičské oprávnění. Na doživotí.

Německý autoklub ADAC pak v souvislosti s pokutami za rychlost připomíná, že při překročení rychlosti o 30 km/h zaplatí řidič 150 eur, ale maximální pokuta může při skutečně vysokých rychlostech dosáhnout až pěti tisíc eur. Dodejme, že ve městě se v Rakousku smí jezdit nejvýše 50 km/h, mimo město a na rychlostních silnicích je limit 100 km/h a na dálnicích 130 km/h.

 

Právě se děje

Další zprávy