Obrazovka náhle zčernala. Volvo EX30 hasí problém se softwarem, týká se všech aut

Obrazovka náhle zčernala. Volvo EX30 hasí problém se softwarem, týká se všech aut
Malé elektrické Volvo EX30 se stalo prodejním hitem, zákazníky oslovuje nízkou cenou v porovnání s konkurencí.
Přitahuje to, že jde o oblíbenou značku, technika vozu je čínská, EX30 ji sdílí s modelem Zeekr.
EX30 se dá pořídit od 870 tisíc korun.
Základem je verze se zadním pohonem, menším akumulátorem a jedním elektromotorem o výkonu 200 kW.
Foto: Eva Srpová
Jakub Stehlík Jakub Stehlík
11. 6. 2024 14:23
Svolávací akce, kterou vyhlásila švédská automobilka Volvo, se týká všech 72 tisíc dosud vyrobených aut modelu EX30. Malé elektrické SUV, až dosud produkované v Číně, patří v Evropě k prodejním šlágrům.

Uvedení nového elektromobilu Volvo EX30 na trh neprobíhá bez nepříjemností. Problémy se softwarem hlásí podle švédského oborového časopisu Vi Bilägare řada jeho nových majitelů. Závada se projevuje tím, že přestane fungovat obrazovka infotainmentu. "Je úplně černá, i když zbytek auta funguje normálně," popisuje stav jeden z postižených motoristů.

Ve většině aut by takový výpadek nepředstavoval závažnější problém, u Volva EX30 je však středový displej jakýmsi ovládacím centrem automobilu, podobně jako to mají Tesly. Jízda bez funkční obrazovky je v tomto případě obtížná, ne-li zcela nemožná. Řidič mimo jiné přijde o informaci, jaká je aktuální rychlost vozu, a hrozí mu tak pokuta.

Ve skutečnosti jde již o druhý problém EX30 spojený se softwarem. Majitelé vozu už dříve hlásili jiný typ poruchy, kdy celý infotainment přejde do jakéhosi testovacího módu. "Všechny informace na obrazovce jsou překryty rámečkem, který navíc neustále mění barvu," uvádí Vi Bilägare.

Automobilka již vydala opravenou verzi softwaru a majitele aut vyzývá k jeho přehrání. Jízda do servisu není podle Švédů nezbytně nutná, opravu lze provést i na dálku.

 

Právě se děje

Další zprávy