V Česku postavili Bugatti Chiron z milionu sériových dílků lega. A je navíc pojízdné

Eva Srpová Eva Srpová
30. 8. 2018 15:48
V kladenské továrně Lego se rok věnovali unikátní stavbě. Bugatti Chiron je sestavené z milionu dílků oblíbené stavebnice a drží bez lepidla. Je navíc pojízdné. V prosinci se představí v Praze.
Chiron z lega. Unikát, který postavili Češi. | Video: Bugatti

Zpráva o unikátním stroji obletěla svět. Bugatti Chiron v životní velikosti je kompletně sestavené z lego kostiček. A pochází z Česka.

Máte milion kostiček Lego Technic? Můžete si postavit Bugatti Chiron.
Máte milion kostiček Lego Technic? Můžete si postavit Bugatti Chiron. | Foto: Lego

Postavili ho v továrně dánské firmy sídlící na kraji Kladna a na projektu pracovalo 16 lidí, všichni jsou Češi. Z centrály dostali zadání dotáhnout projekt do konce za 10 měsíců.

Hlavním designérem je Lubor Zelinka, který v Legu pracuje tři roky. Spolu s ostatními, například projektovým manažerem Lukášem Horákem, obvykle navrhují velké sochy pro zábavní parky po celém světě.

Díky Bugatti Lego týmu tak vznikla unikátní replika jednoho z nejrychlejších aut světa, na jejíž vznik se nepoužila ani kapka lepidla.

Kostičky pocházejí ze stavebnic Lego Technic, drží na ocelové konstrukci. "Všechny jsou sériové, nevyráběl se žádný speciální tvar, jen jsme je vyrobili v požadované barvě," říká Aktuálně.cz Markéta Vaňková, tisková mluvčí kladenské továrny.

Unikátní je zejména povrch modelu, karoserii simulují dílky sestavené do šestiúhelníkového plochého tvaru. Fungují dokonce i světlomety, blinkry, také výsuvný spoiler.

Díky více než 2300 miniaturním motorkům ze stavebnic Lego Technic je model navíc pojízdný, umí jet rychlostí zhruba 30 km/h. Auto váží 1,5 tuny. Převodovka je ale ze skutečného vozu a také kola pocházejí od Bugatti. Ačkoliv je Lego s nadsázkou považováno za největšího výrobce pneumatik světa, tyto jsou rovněž reálné.

Už od samého začátku byli k projektu přizváni experti z francouzské továrny Bugatti a design schvaloval šéfdesignér značky. "Největší radost jsme měli z toho, že v Bugatti schválili hned první verzi modelu, kterou jsme jim ukázali," říká Lubor Zelinka.

Model se právě v tuto chvíli představuje v italské Monze. Několik následujících měsíců bude putovat po prezentacích po celém světě a v prosinci by se měl předvést v Praze.

Chiron z Lega jezdí, ale podstatně pomaleji než originál. Jde ale o nejnáročnější projekt, který v kladenské továrně stavěli.
Chiron z Lega jezdí, ale podstatně pomaleji než originál. Jde ale o nejnáročnější projekt, který v kladenské továrně stavěli. | Foto: Lego
 

Právě se děje

Další zprávy