V Bosně přestavěli Ford na Teslu Cybertruck. Teď nemohou dostat povolení k provozu

Martin Přibyl Martin Přibyl
9. 9. 2020 10:35
Fanouškovi z bosenského Mostaru se čekání na zahájení prodeje Tesly Cybertruck zdálo moc dlouhé, a tak zaúkoloval místní firmu Stark Solutions, aby mu postavila vlastní. Výsledek je pojízdný, zatím ale nejde homologovat pro provoz na tamních silnicích.
Cybertruck z Bosny | Video: Reuters

IT specialistům a inženýrům ze Stark Solution zabrala stavba auta osm měsíců. Pod futuristickou slupkou věrně kopírující křivky Tesly Cybertruck se přitom skrývá jeden z jejích hlavních konkurentů se spalovacím motorem, Ford F-150. Tým Stark Solutions musel americký pick-up rozebrat na prvočinitele a následně složit a upravit.

První zkušební projížďka ulicemi Mostaru přitom přitáhla pozornost. "Polovina lidí si myslela, že jsme postavili tank, protože vůbec nevěděli, co je Cybertruck zač. Jedna dívka nás ale zastavila a ptala se, jestli se tedy Cybertruck bude vyrábět tady v Bosně," popisoval pro Reuters zážitky Mario Coric, manažer Stark Solutions.

Zákazník podle Corice chtěl, aby firma spojila dva světy: tvar Cybertrucku a techniku Fordu. "Je to fanoušek obou značek," říká a přiznává, že ač tvary pick-up od Tesly připomínají, auto je celkově menší než jeho elektrický vzor.

Stark Solutions se teď snaží přihlásit svůj výtvor "na značky" a zatím naráží na úřady, které s ohledem na bezpečnost odmítají udělit autu s ostrými hranami karoserie povolení k provozu. Ostatně na to, že tuhá karoserie s ostrými hranami bude pro Cybertruck překážkou, aby dostal v Evropě schválení k provozu, upozorňovali odborníci již dříve.

Evropská auta mají kvůli ochraně chodců relativně měkké přídě, aby při nárazu absorbovala velkou část energie. Konstrukční filozofie Cybertrucku s pevnou vnější kostrou z oceli válcované za studena v tomto směru jde proti platným předpisům. Elon Musk ostatně již na Twitteru prohlásil, že by se v Evropě mohla prodávat menší verze Cybertrucku, dá se tedy čekat, že bude mít i upravený design.

Vloni představený pick-up přitom zaujal neortodoxními tvary i konstrukcí. Auto je neprůstřelné a má nerozbitná skla, která se však při prezentaci povedlo šéfdesignérovi Tesly Franzovi von Holzhausenovi rozbít ocelovou koulí. Tesla u auta slibuje dojezd až 800 km na jedno nabití, cena základní verze s dojezdem 400 kilometrů by se přitom měla vejít v USA do milionu korun.

Cybertruck je možno na základě vratné zálohy ve výši 2500 korun předobjednat i v Česku, první vozy se mají vyrobit koncem příštího roku. Z linky nebudou sjíždět v Bosně, Tesla pro ně postaví nový závod poblíž texaského hlavního města Austinu.

Trapas na předváděčce nové Tesly. Designér rozbil "nerozbitné" sklo | Video: Tesla.com
 

Právě se děje

Další zprávy