Nová auta z Kolína: Podívejte se na slavnostní zahájení

Nová auta z Kolína: Podívejte se na slavnostní zahájení
Slavnostní odhalení nových kolínských trojčat se uskutečnilo v prostorách Středočeské galerie v Kutné Hoře. Kvůli dešti byla identita vozů pod plachtami prozrazena o něco dříve, než organizátoři show zamýšleli.
Oficiální odhalení: Plachta spadla dolů, balonky vyletěly vzhůru a zazněl potlesk.
Jeden z prvních vyrobených vozů nové generace je polepen fotografiemi všech 3100 zaměstnanců. Někteří jsou tu dvakrát, protože na voze je místo pro 5000 obrázků.
Toto auto si žádný zákazník nekoupí. Zůstane ve firemním muzeu.
Foto: Aktuálně.cz
Radek Pecák Radek Pecák
Aktualizováno 27. 5. 2014 10:00
Novinkou je například stahovací střecha a dvoubarevné lakování karosérie. Uvnitř přibyl dotykový barevný displej.

Kutná Hora / Kolín – Kolínská automobilka TPCA oficiálně zahájila sériovou výrobu nové generace trojice vozů Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1. Každých 55 sekund nyní ve dvou směnách vyrábí jeden exemplář nové generace.

Na obvyklých tisíc vozů denně se výroba dostane na počátku června. Letos TPCA hodlá vyrobit přes 210 000 automobilů, což je oproti loňsku o 14 procent více.

Kolínský závod připravuje spuštění třetí výrobní směny, plánuje proto do konce léta nově obsadit 700 pracovních pozic, převážně dělnických.

Jako první začne novinku prodávat Toyota. Ceny hodlá zveřejnit během mezinárodní novinářské prezentace krátce po polovině června. "Samotný prodej pak odstartuje v červenci," upřesnil online deníku Aktuálně.cz mluvčí tuzemského zastoupení Toyoty Tomáš Vaněk.

Čtyři pětiny nových součástek

Vozy první generace přestaly sjíždět z výrobní linky letos v dubnu a během jediného týdne se výrobní linka přebudovala na novou generaci. Přitom nové vozy obsahují mnohem složitější technologie a z toho plynou i vyšší nároky na organizaci výroby a zásobování díly. "Bylo to možné jen díky obrovskému nasazení našich inženýrů a skvěle proškoleným pracovníkům výroby," říká viceprezident pro výrobu Jim Crosbie.

V nových vozech je 80 procent nových součástek a také se o deset procent zvýšil počet dílů, kterými se vyráběná auta mohou od sebe odlišovat. "Dříve jsme nabízeli vlastně jen několik specifikací, nyní to bude logisticky mnohem složitější," vysvětluje mluvčí TPCA Radek Kňava.

Druhá generace minivozů z kolínské továrny TPCA si vyžádala investici šest miliard do výrobních zařízení a čtyři miliardy do vývoje aut.

Stahovací střecha i dotykový displej

Novinkou je například stahovací střecha a dvoubarevné lakování karosérie. Uvnitř přibyl dotykový barevný displej, ve výbavě může být couvací kamera, automatická klimatizace a bezklíčkové odemykání a startování.

Minulé generace vozů Toyota Aygo, Citroën C1 a Peugeot 107 z produkce kolínské továrny TPCA se od roku 2005 prodalo téměř 2,4 milionu kusů.

Prohlédněte si fotogalerii nových vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy