Toyota bude auta prodávat v ekologických autosalonech

Radek Pecák Radek Pecák
26. 6. 2010 0:00
auto

Toyota slavnostně otevřela ve francouzském La Rochelle nejekologičtější prodejní prostory v zemi . Autosalon má nulovou bilancí emisí CO2.

La Rochelle je jedním ze tří „trvale udržitelných" prodejních míst společnosti Toyota Motor Europe (TME). Další dva  budou v Rakousku a Slovinsku.

Foto: Toyota

Následovat bude dalších zhruba  50 podobných projektů ve 13 evropských zemích. U tisícovek dalších prodejců se připravují změny vedoucí k co nejvyšším úsporám energie, vody i snížení emisí CO2.

Budova v La Rochelle má neutrální bilanci emisí CO2, přičemž její fotovoltaická elektrárna generuje třikrát více elektřiny než se zde spotřebuje.

Celková spotřeba energií je v porovnání s běžnými budovami pouze asi poloviční.  V tomto prodejním místě se zároveň spotřebuje asi o 70 % méně vody než ve standardních budovách - k tomu napomáhá jímka na dešťovou vodu a recyklování dešťové vody v myčce na automobily.

Přirozené chlazení interiérů zajišťuje zatravněná střecha, která zachytává a jímá dešťovou vodu. Přirozené předehřívání vzduchu proudícího ventilací zajišťuje v zimě potrubí uložené hluboko v zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy