Tesla ukončí bezplatné používání svých dobíjecích stanic

ČTK ČTK
8. 11. 2016 7:55
Až doposud měli majitelé vozů Tesla Model S a Model X dobíjení u stanic Tesla Supercharger zdarma. Nyní automobilka oznámila změny.
Až doposud měly modely od Tesly dobíjení u rychlodobíjecích stanic po celém světě zdarma. Nyní automobilka oznámila. že majitelé budou platit.
Až doposud měly modely od Tesly dobíjení u rychlodobíjecích stanic po celém světě zdarma. Nyní automobilka oznámila. že majitelé budou platit. | Foto: Tesla

Majitelé elektrických vozů Tesla Motors už nebudou mít k dispozici zdarma celosvětovou síť dobíjecích stanic, které firma provozuje. Majitelé aut objednaných po 1. lednu 2017 získají zdarma kredit na nabití auta u extra rychlých nabíjecích stanic Tesly, které společnost nazývá Supercharger, k ujetí vzdálenosti zhruba 1000 mil, resp. 1609 km. Po využití kreditu už budou majitelé vozů platit za dobití poplatek. Majitelé aut objednaných do konce letošního roku budou mít dobíjení stále zdarma, oznámila dnes firma.

Výši poplatku zatím automobilka nezveřejnila. Pouze uvedla, že dobíjení bude stát méně, než kolik by stál benzin do srovnatelného benzinového vozu. Cena by přitom mohla časem kolísat a bude se lišit v jednotlivých regionech podle toho, kolik tam stojí elektřina. Bližší podrobnosti chce firma zveřejnit později. Není proto jasné, kolik bude stát dobití u zatím jediné české dobíjecí stanice nacházející se u dálnice D1 nedaleko Humpolce.

Zpráva automobilky znamená, že nabíjení zdarma se nebude vztahovat na nový Model 3, jehož cena má činit 35 000 USD (860 000 Kč). Zmíněný model se má začít vyrábět ve druhé polovině příštího roku.

Tesla nyní vyrábí dva elektromobily. Prvním je sedan Model S, druhým a SUV Model X, který se začal prodávat loni v září. Koncem března firma představila nový elektromobil Model 3, což je první vůz této automobilky určený pro masový trh. V letošním roce očekává Tesla zvýšení odbytu na téměř 80 000 vozů z loňských 50 500.

 

Právě se děje

Další zprávy