Jedinečná Praga a návrat do socialismu. Zámek na Prajzské obsypaly veterány

Ozdobou srazu se stala mimo jiné i předválečná Tatra 30.
Prajzská rallye je orientační soutěž veteránů na dvou i čtyřech kolech, která se letos konala už po dvaadvacáté. Pořádá ji Auto Moto Club Kravaře a své jméno dostala podle pohraniční oblasti, jejímiž centry jsou kromě Kravař třeba také Hlučín. Takzvaná Prajzská republika má i své symboly, třeba vlajky na této Tatře 613.
Za zmínku jistě stojí i motocykl Praga BD 500 z roku 1932 se čtyřdobým vzduchem chlazeným jednoválcem.
Mezi nejhezčí auta se zařadilo i Bentley S1, které původně patřilo libanonskému velvyslanci a do Česka přijelo přes Švýcarsko.
... nebo ukrajinský Dněpr i se sajdkárem.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
4. 6. 2024 14:49
Ještě před chvílí pršelo a spousta účastníků váhala, jestli vůbec přijet. Nakonec se ale počasí dopoledne umoudřilo a nad zámkem v Kravařích na Opavsku dokonce vysvitlo slunce. Minulou sobotu se tam už po dvaadvacáté sjelo několik desítek aut a motorek na start nejvýznamnější veteránské akce v celém regionu. Jako pokaždé bylo opět na co koukat.

"Kdyby bylo počasí lepší, přijelo by určitě více účastníků," slyšíme v sobotu dopoledne ze strany pořadatelů v areálů zámku v Kravařích. Po roce se sem sjela stará auta i motorky nejen z Česka, ale i Polska či Slovenska. Startuje odtud tradiční orientační Prajzská rallye, která získala svůj název podle pohraničního regionu, jehož centry jsou Hlučín, Dolní Benešov a právě Kravaře.

"Celkem se letos akce zúčastnilo asi 150 vozidel," vypočítává hlavní organizátor a předseda Auto Moto Clubu Kravaře Lukáš Rinka. Počet si právě i kvůli nepřízni počasí pochvaluje, byť k loňskému rekordu 240 vozidel měla letošní účast daleko.

Na výstavě v areálu zámku před startem orientační soutěže byla k vidění pestrá směsice vozů. Od několika předválečných tatrovek přes hojně zastoupená auta zemí bývalého východního bloku až po americké muscle cars z několika různých období. "Mezi nejzajímavější vozidla bych určitě zařadil předválečnou Tatru 30, dále motocykl Praga BD 500 nebo Aero 30 z roku 1939," vybírá Rinka, sám sběratel starých auta a motorek, zajímavé účastníky letošního závodu.

"Nejvzdálenější účastník byl letos až z Bulharska, měli jsme ale také hojnou účast z Polska," popisuje hlavní organizátor akce. Trasa měla letos 50 kilometrů a celkem sedm průjezdních bodů.

Podle stáří jsou auta a motorky rozdělené do celkem jedenácti kategorií, v nichž proti sobě soutěží. "Jedna z kategorií je vypsána i pro soudobé motocykly," říká Lukáš Rinka. Důvod je přitom prostý, kravařský Auto Moto Club slavící letos třicet let od svého založení začínal původně jako klub motorkářský. "Postupně se ale přidala i stará auta. Dnes jsem tak trochu unikátní tím, že sdružujeme jak stará auta a motorky, tak i nové motorky," vysvětluje Rinka.

Kromě výše zmíněných aut stojí za zmínku třeba krásné červenobílé Bentley S1. "Prvním majitelem byl libanonský velvyslanec v Maroku nebo ve Španělsku. Do Česka se dostalo přes Švýcarsko," popisuje majitel vozu jeho příběh. Zajímavý příběh má i zelený Volkswagen Golf první generace, který původně patřil německé poště. Málo vídaný valník Barkas V901/2 pro změnu jako nový koupilo svitavské JZD.

 

Právě se děje

Další zprávy