Fronty motoristů jsou ty tam. Nevídaná sleva na čerpačkách Orlenu trvala jen chvíli

Fronty motoristů jsou ty tam. Nevídaná sleva na čerpačkách Orlenu trvala jen chvíli
Čerpací stanice Benzina, která patří do polské skupiny Orlen. V pondělí odpoledne už tu byl klid, ceny za benzin či naftu se vrátily na normální hladinu.
Pumpy Benzina jsou v Opavě tři. Na všech se ceny pohonných hmot v neděli večer snížily, právě proto se tu tvořily fronty motoristů.
Ti chtěli natankovat nebývale levné palivo. Litr benzinu či nafty stál 32,90 koruny, později o korunu více. Celorepublikový průměr byl přitom přes 40 korun za litr.
Lidé proto brali pumpy útokem a na mnoha z nich se vytvořily stovky metrů dlouhé fronty, čekalo se v nich desítky minut.
Foto: Jan Matoušek
Eva Srpová Eva Srpová
3. 10. 2023 6:16
Šílenství na čerpacích stanicích Orlen u hranic s Polskem skončilo, motoristé mohli využít slevu až osm korun na litr paliva jen chvíli. V pondělí se ceny vrátily do normálu.

V neděli večer se před čerpací stanicí Benzina na kraji Opavy ve směru od Hradce nad Moravicí tvořily fronty tak dlouhé, že bylo složité čekající auta objet. "Stála několik set metrů od vjezdu na pumpu až skoro k železničnímu přejezdu," popisuje Věra Matoušková, která v moravskoslezském městě bydlí.

Situace byla obdobná i na dalších dvou pumpách sítě Benzina v Opavě, která je součástí polského petrolejářského gigantu Orlen.

V pondělí dopoledne už se ale vše vrátilo do normálu, v odpoledních hodinách byl na červených stanicích zcela běžný, vcelku poklidný provoz. Na totemech totiž svítila zpátky průměrná cena pro tuto lokalitu. Konkrétně 38,30 koruny za litr benzinu a 39,20 koruny za naftu. Pumpa Shell, která se nachází asi kilometr dál do centra, si v tu chvíli účtovala za litr benzinu 40,30 koruny, za litr nafty o 40 haléřů méně.

O osm korun levnější palivo

Fronty vytvořili v neděli večer motoristé, kteří si chtěli natankovat nebývale levné palivo. Čerpací stanice v síti Orlen, do které spadá Benzina, totiž na některých pumpách u hranic s Polskem v neděli večer výrazně zlevnily benzin i naftu. Jednalo se o čerpací stanice například také v Karviné nebo Českém Těšíně či Náchodě.

Nejprve se na nich prodával litr benzinu či nafty za 32,90 koruny, později o korunu dráž. To odpovídalo minimálně osmikorunové slevě na litr oproti standardním cenám na konkurenčních stanicích v okolí. V neděli večer byl podle serveru mBenzin celorepublikový průměr ceny litru benzinu 40,35 koruny, litr nafty pak stál 39,89 koruny.

Lidé, kteří si informaci o výrazné slevě začali vzájemně přeposílat a vystavovat fotky na sociálních sítích, tak atakovali čerpací stanice, tankovali svá auta do plna a také často čepovali palivo ještě do přivezených kanystrů.

Proč Orlen k tak razantnímu zlevnění přistoupil a zejména co vedlo firmu k tomu, že po pár hodinách ceny paliv vrátila na průměr, není jasné. "Ceny paliv ani jejich vývoj nebudeme komentovat," odpověděl na dotaz redakce Pavel Kaidl, tiskový mluvčí společnosti Orlen.

Čerpací stanice Orlen nabízejí na území Polska levnější palivo než v Česku dlouhodobě, nyní, kdy ceny PHM v Česku v posledních dnech vzrostly, je rozdíl tak značný, že čeští motoristé žijící v příhraničí jezdí tankovat do Polska pravidelně. Cena za litr benzinu se tam v přepočtu pohybuje mezi 32 a 33 korunami. Některé stanice sítě Orlen se tak u hranic ocitly minulý týden bez paliva, motoristé je vykoupili.

Polská média dávají současnou situaci s cenami paliv v Polsku do souvislosti s říjnovými parlamentními volbami, v nichž se národně-konzervativní Právo a spravedlnost uchází o třetí funkční období u moci. Orlen je ze 49,9 procenta vlastněn státem. Poláci půjdou volit 15. října.

 

Právě se děje

Další zprávy