Škoda Kylaq. Je menší než Fabia a chce konečně pořádně prorazit v Indii

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Škoda představuje třetí model pro Indii. Jmenuje se Kylaq a má konkurovat nejprodávanějším typům aut na tamním trhu. Ta musí splňovat hlavní kritérium - musí být kratší než čtyři metry.
Foto: Škoda Auto

Automobilka Škoda Auto vyvinula nové malé SUV Kylaq určené pro indický trh. S novým modelem vstoupí značka do oblíbeného segmentu vozů s délkou pod čtyři metry, který tvoří téměř 30 procent indického automobilového trhu. Tato kategorie je v Indii stále populárnější. 

Po modelech Kushaq a Slavia je Kylaq třetím modelem Škody lokálně vyvinutým a vyráběným v Indii. Ta je v současnosti největším mimoevropským trhem značky. Škoda to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Světovou premiéru nového vozu Škoda naplánovala na 6. listopad. V úterý odhalila siluetu vozu se speciálním maskováním při příležitosti výročí 24 let svého působení na indickém trhu. Kompaktní SUV se bude vyrábět v závodě Škody v Púně, který je poháněný solární energií o výkonu 18,5 MW.

"Platforma MQB-A0-IN, známá svou všestranností, byla navržena tak, aby sloužila jako základ jak pro větší modely, jako jsou Kushaq a Slavia, tak i Kylaq s délkou pod čtyři metry. Zachovali jsme vynikající jízdní dynamiku, špičkovou bezpečnost a osvědčenou kvalitu," uvedl vedoucí produktového managementu vozů se spalovacím motorem Škody Jiří Dytrych.

Kylaq má podle něj navíc v čelním nárazovém modulu za tepla tvarovanou ocel, a dosahuje tak nejvyšší úrovně pasivní bezpečnosti ve své třídě. "I díky prostornému a pohodlnému interiéru a odvětrávaným sedadlům nastavitelným v šesti směrech bude Kylaq naším ambiciózním lídrem v nejvíce konkurenčním a nejrychleji se rozvíjejícím segmentu v Indii," řekl.

Design vozu má odrážet indické kulturní motivy a barvy, stejně jako název, který je inspirován horou Kailas a sanskrtským slovem pro křišťál. Kompaktní SUV měří na délku 3995 mm, má rozvor 2566 mm a světlou výšku 189 mm. Je určené do městských ulic, ale má zvládnout i těžko sjízdné cesty.

Foto: Škoda Auto

Vůz pohání motor 1,0 TSI o výkonu 85 kW (115 k) a točivém momentu 178 Nm s možností volby šestistupňové manuální nebo šestistupňové automatické převodovky. Kylaq je vybavený mnoha asistenčními systémy, včetně multikolizní brzdy a šesti airbagů. Využívá ekologické materiály včetně bambusové tkaniny použité pro některé komponenty a čalounění kabiny.

Česká automobilka v letech 2022 a 2023 prodala v Indii více než 100 000 vozů. Po útlumu prodejů v Číně a odchodu z Ruska jde o její největší trh mimo Evropu. V Indii je zároveň odpovědná za aktivity celého koncernu Volkswagen.

 

Právě se děje

Další zprávy