I nejlevnější Felicia by dnes stála půl milionu. Jak se za dvacet let změnily ceny malých aut?

Jan Matoušek Jan Matoušek
20. 4. 2018 7:27
Už uplynulo dvacet let od chvíle, kdy Škoda Auto představila světu omlazenou podobu Felicie. Psal se únor 1998 a nejpopulárnější auto v České republice tehdy dostalo tvář podobnou první Octavii. Po dvaceti letech jezdí Češi již ve třetí generaci Fabie, tedy nástupci Felicie. V následující grafice jsme se rozhodli připomenout, kolik vůbec Felicia v roce 1998 stála a jak si stojí v porovnání s dnešní Fabií. A aby to nebylo jen o mladoboleslavském výrobci, podívali jsme se na vývoj cen i u vybraných konkurenčních modelů.

Aby bylo srovnání vypovídající, zvolili jsme metodu přepočtu ceny na počet průměrných platů. Podle toho lze zjistit, jak dostupná dnešní malá auta oproti době před dvaceti lety jsou. Český statistický úřad uvádí, že v roce 1998 byla průměrná měsíční mzda 11 801 korun. Nejaktuálnější údaj, který se vztahuje na rok 2017, říká, že průměrná mzda byla loni 29 504 korun. Ceny automobilů čerpáme z Autokatalogu pro modelový rok 1999, který vyšel v průběhu roku 1998. Ten podle vysvětlivky pak ceny čerpal z tehdy platných ceníků jednotlivých automobilek.

Škoda Felicia Combi. Z vozu byl díky velké zasklené ploše velmi dobrý výhled.
Škoda Felicia Combi. Z vozu byl díky velké zasklené ploše velmi dobrý výhled. | Foto: Škoda Auto

Škoda Felicia Combi

447 litrů v kufru praktičtější Felicie znamenalo oproti výchozímu hatchbacku příplatek nemalých 40 tisíc korun. Základní model 1.3 LX tak stál 269 900 korun, tedy asi 23 průměrných platů. Pokud bychom se na tuto cenu podívali dnešní optikou, pak by Felicia Combi přišla na zhruba 675 tisíc korun. A to je suma, za niž se dá pořídit dobře vybavená Octavia.

 

Právě se děje

Další zprávy