Silniční pravidla po cestě k moři: V Německu vás navigace nesmí upozorňovat na radary

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 6. 2019 6:02
Období letních dovolených u moře se blíží, a tak se vyplatí projít si základní pravidla silničního provozu, která vás na cestě čekají. Na co se po cestě připravit a kolik zaplatíte za mýto? Podívejte se do přehledu.
Foto: David Kohout, Jakub Plíhal

Chorvatsko - dálnice

Stejně jako v Itálii i v Chorvatsku se za dálnice platí mýto. Oproti Itálii je ale výpočet komplikovanější - ceny se liší podle provozovatele. Ti jsou rovnou čtyři - tzv. istrijský ypsilon provozuje společnost Bina Istra, minimálně části dálnic A1, A6, A7 a most na Krk má na starost firma ARZ, další A1, A3, A4, A5, A10, A11 patří Hrvatske autoceste a dálnici A4 mezi Maceljem a Záhřebem spravuje AZM. Jednotlivé společnosti mají na webu ceník mýtného. Například cesta z Umagu na hranicích se Slovinskem do Puly vyjde na 223 kun, tedy necelých 800 korun. To je podobné jako měsíční slovinská dálniční známka. Ušetřit se dá využitím elektronické krabičky ENC pro automatizovaný výběr mýta.

Stejně jako v Itálii platí, že na všech mýtných branách nelze platit kartou, hledejte tedy ty, které jsou odpovídajícím způsobem označeny.

 

Právě se děje

Další zprávy