S letním časem dejte větší pozor na divokou zvěř

Michal Karat
26. 3. 2012 11:54
Německý autoklub ADAC varuje před střety s divokou zvěří. Právě teď hrozí zejména za ranního rozbřesku
Foto: Volvo

S letním časem se o víkendu posunuly hodiny o hodinu vpřed. Vstáváme tedy dříve a mnohdy opět do tmy. S tím roste riziko střetů s divokou zvěří. Ta bývá velmi aktivní v noci a brzy ráno, a proto bychom měli být obzvláště ostražití právě v těchto dnech.
 
Především v lesních úsecích silnic mají podle ADAC řidiči počítat s tím, že cestu jim může kdykoliv zkřížit divočák, srna nebo rovnou několik kusů divé zvěře.

Střet je pro řidiče nebezpečný jednak s ohledem na velikost zvířete a jednak kvůli unáhlené reakci řidiče, který se mnohdy lekne a reaguje úhybným manévrem. Reakce bývá spontánní, takže pokud vozidlo není vybaveno stabilizačním systém, hrozí smyk, případně nechtěný a nebezpečný přejezd do protisměru. Hlavní rada pro tyto situace tedy zní: Držet si svůj jízdní pruh a pokud možno vší silou brzdit.

Při jízdě lesními úseky autoklub doporučuje maximální opatrnost, přiměřenou rychlost a dostatečný odstup od vozidla jedoucího před vámi. Vidíte-li přebíhat zvěř, myslete na to, že může jít o celé stádo a že další zvěř se k přechodu vozovky teprve chystá. Vyplatí se tedy v každém případě zvolnit a být ve střehu.

 

Právě se děje

Další zprávy