Na slavné veteránské výstavě: Dražila se Ferrari za miliony, Renault 5 oslavil výročí

Jedním z taháků letošní výstavy Retromobile byla oslava padesáti let Renaultu 5.
Jedním z hlavních motivů letošního ročníku výstavy Retromobile byla oslava padesáti let Renaultu 5. Francouzská automobilka při té příležitosti připravila stánek s nejrůznějšími podobami vozu, jehož středobodem byly čtyři kousky hned z počátku výroby. Vůz v zelené barvě byl nejstarší, verze L z roku 1972, naopak červený model GTL z roku 1980 byl nejmladší, ovšem šlo o jeden z prvních vyrobených vozů s pěticí dveří.
Naopak nejdražším z této čtveřice a druhým nejdražším vozem celé aukce se stal jeho následovník s označením F50. Občas trochu přehlížený model z 90. let změnil majitele za 4,161 milionu eur. Auto z roku 1996 stihlo za svůj život najet jen 1318 kilometrů, pod kapotou má přitom toto Ferrari atmosférický dvanáctiválec, vycházející z konstrukce pro tehdejší monoposty formule 1. Asi nepřekvapí, že F50 dostala přezdívku silniční formule.
Ovšem nejdražší hvězdou pařížské aukce bylo závodní Porsche 907 se šasi číslo 031 (předposlední vyrobený kus) s 2,2litrovým osmiválcem v útrobách. Auto, které se třikrát zúčastnilo čtyřiadvacetihodinovky Le Mans mezi lety 1970 a 1972 a mezi lety 1968 a 1973 mnoha dalších závodů, změnilo majitele za 4,39 milionu eur. Přitom odhad byl dokonce ještě výš, mezi čtyřmi a šesti miliony evropské měny. Jedno z údajně 21 vyrobených aut, dokonce jen dvanácti s krátkou zadní částí, prošlo důkladnou renovací, rozhodně tedy novému majiteli ostudu dělat nebude. Ve společnosti křiklavě červených Ferrari přitom působí hodně nenápadně.
Nejvíce pozornosti ale nakonec přitáhl model F1 XP GT "long tail" s dlouhou zadní částí, který měl být homologačním speciálem. Ten byl provázaný se závodním typem F1 GTR a v roce 1997 vznikl jen ve třech kusech včetně zeleného prototypu na fotce.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
24. 3. 2022 6:02
Po roční odmlce způsobené pandemií koronaviru se do Paříže minulý týden opět vrátila veteránská výstava Retromobile. A přestože i letošní ročník byl kvůli pandemii o měsíc odložen, zájem o historické automobily byl opět obrovský. Pozornost přitahovaly nejen padesátiny Renaultu 5, ale i rozsáhlá aukce domu Artcurial. K vidění tak byla třeba naprosto unikátní čtveřice "superFerrari".
 

Právě se děje

Další zprávy