Auta, která přežila svou smrt. I v Česku jsou v prodeji Metuzalémové

Jan Matoušek Jan Matoušek
15. 12. 2018 8:32
Více než čtvrt století bylo ještě nedávno nejstaršímu novému autu na českém trhu. Mercedes-Benz třídy G se ale letos dočkal generační výměny a s ní výrazně "omládla" i nabídka v Česku působících automobilek. Přesto jsme našli řadu automobilových dědečků, kterým už táhne na deset let a více. Zároveň jsme však do galerie nezahrnuli vozy z individuálního dovozu - nečekejte tedy auta jako Lada Niva nebo UAZ Hunter.
Foto: Hyundai

Hyundai ix20

S příchodem Hyundai Kona se loni všeobecně počítalo s koncem Hyundai ix20. Šlo by o logický krok - ix20 z Nošovic se poprvé ukázala v roce 2010, navíc patří do segmentu MPV, který spíše klesá než roste. Přesto se Korejci rozhodli ponechat vůz v nabídce. Na některých trzích, včetně toho českého, je po něm stále vysoká poptávka. Test vozu najdete zde.

Foto: Kia

Kia Venga

Podobné jako s ix20 je to i s jeho sourozencem z relativně nedaleké Žiliny. Kia tam vyrábí model Venga, a to již od roku 2009. Také u ní se počítalo, že s nástupem SUV Stonic vypadne malé MPV z nabídky a přidá se tak k řadě dalších podobně koncipovaných aut. Navzdory tomu se však Venga udržela a dostala i novou techniku, plnící normu Euro 6.2 (či 6c). Test Kii najdete tady.

 

Právě se děje

Další zprávy