Policie v Nizozemí si vyzkoušela honičku s Autopilotem Tesly. Šofér přišel o řidičák

Martin Přibyl Martin Přibyl
27. 5. 2019 14:30
Funkce Autopilot v elektrické Tesle začíná zaměstnávat policii již v Evropě. Potvrzuje to případ z Nizozemska, který se stal letos v květnu.
Tesla Model S.
Tesla Model S. | Foto: Tesla

Stalo se to v pátek 17. května u nizozemského Hilversumu. Policisté si všimli Tesly, která jela až příliš blízko za autem před ní. Nelenili tedy, skočili do svého vozu a chystali se Teslu zastavit. Jakmile se ale k elektromobilu přiblížili, zjistili, že řidič za volantem spí a vozidlo řídí pokročilý systém automatizované jízdy, který u Tesly nazývají Autopilot.

Ve chvíli, kdy se policisté navíc pokusili Teslu zastavit tím, že se před ni zařadí s rozsvícenými nápisy STOP za zadním oknem, začal je vůz sám od sebe předjíždět. Pomohly až sirény, které spícího šoféra probudily. Při následné kontrole se zjistilo, že je opilý, a musel odevzdat řidičský průkaz.

Tesla vždy zdůrazňuje, že Autopilot (svému jménu navzdory) není systém autonomního řízení, ale jen pokročilý asistent, který má šoférovi pomáhat. Řidič je tedy vždy zodpovědný za chování vozu, měl by ho sledovat a v případě potřeby ho i převzít. Ani se zapnutým Autopilotem tedy není možné řídit "pod vlivem".

 

Právě se děje

Další zprávy