Ojetina za 90 milionů korun? Bugatti Chiron nenajelo ani tisíc kilometrů a už jde do dražby

Jan Markovič Jan Markovič
3. 1. 2018 7:13
Auto snů je paradoxně dražší „ojeté“ než nové. Stroj si šlo koupit za 65 milionů korun, poptávka ale zdaleka převýšila nabídku.
Auto zrychlí z nuly na 100 km/h za 2,5 sekundy a něco málo přes půl minuty od startu mu stačí na to, aby už uhánělo 400 km/h.
Auto zrychlí z nuly na 100 km/h za 2,5 sekundy a něco málo přes půl minuty od startu mu stačí na to, aby už uhánělo 400 km/h. | Foto: Bugatti

Že je hypersport Bugatti Chiron spíš dobře promyšlenou investicí než autem na ježdění, dokazuje poslední pozvánka na pařížskou aukci, kterou zveřejnila známá síň Sotheby's. Ta na dražbě 7. února nabídne jedno z prvních Bugatti Chiron, které francouzská automobilka předala svému zákazníkovi.

Bugatti začalo s dodávkami svého jediného modelu v březnu loňského roku, v tu dobu už bylo přes 200 aut z limitované série 500 kusů koupených. Zákazníci si tak povětšinou musí velmi dlouho počkat, což otvírá prostor pro spekulaci. V současné době by mělo být dodáno okolo 70 prvních Chironů.

Jedním z nich byl i právě nabízený kousek, který si novopečený majitel převzal už v dubnu. Auto má známé dvoubarevné provedení kombinující modré laky Atlantic Blue a French Racing Blue. Součástí příplatkové výbavy se staly třmeny brzd v barvě Maritime Blue a také parádní volant vyrobený z uhlíkového vlákna. Auto má na počítadle necelých 1000 kilometrů, z nichž zhruba polovina připadá na testovací jízdy.

Nástupce modelu Bugatti Veyron bude podle vyjádření automobilky opět aspirovat na titul nejrychlejšího sériově vyráběného auta světa. Pomoci mu v tom má i jeho osmilitrový čtyřikrát přeplňovaný šestnáctiválec o výkonu 1500 koní, pohon všech kol nebo aktivní aerodynamika.

Auto zrychlí z nuly na 100 km/h za 2,5 sekundy a něco málo přes půl minuty od startu mu stačí na to, aby už uhánělo 400 km/h. Maximální rychlost je nyní omezena na 420 km/h, protože dosud nejsou k dispozici pneumatiky, které by zvládly u sériového auta vyšší hodnoty. S lepšími plášti se hovoří o maximálních 463 km/h. Tachometr ve voze je cejchovaný na 500.

Nedostatek vozů, nezaměnitelný design a výkony na silnici z Chironu dělají horké zboží. Ačkoliv se základní cena nového kusu bez příplatků pohybuje okolo 65 milionů korun, aukční síň očekává, že kupující této "ojetiny" zaplatí výrazně víc. Odhadované rozpětí je přibližně 82 až 92 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy