O hybridní auta od Toyoty je ve světě zájem

Tomáš Rybecký
20. 11. 2012 9:12
Prodej hybridních modelů Toyota celosvětově přesáhly 4,6 milionu vozů
Foto: Toyota

Toyota slaví úspěch se svými hybridními vozy. Na konci října počet prodaných hybridů v Japonsku přesáhl 2,04 milionu. Světové prodeje od premiéry prvního hybridu v roce 1997 dosáhly 4,60 milionu. Vozy s hybridním pohonem představují přibližně 40 procent prodejů automobilky Toyota v Japonsku a 14 % celosvětově.

Toyota věnuje úsilí obecnému rozšiřování vozů s hybridním pohonem na celosvětovém trhu. Proto si otázku ochrany životního prostředí určila jako jednu z priorit. V srpnu roku 1997 Toyota v Japonsku představila svůj první hybridní minibus Coaster kombinující zážehový motor s elektromotorem, po němž v prosinci 1997 následovala první Toyota Prius - první sériově vyráběný osobní vůz s hybridním pohonem na světě. Na světové trhy pronikl v roce 2000 a od roku 2009 je v prodeji třetí generace.

Toyota postupně rozšířila hybridní pohon i pro vozy typu MPV, SUV, sedany s pohonem zadních kol a kompaktní vozy se splývavou zádí. Nyní se v přibližně 80 zemích a regionech celého světa prodává celkem 19 hybridních osobních modelů Toyota a jeden hybridní model s technologií Plug-in.

Toyota má v plánu do konce roku 2015 uvést celosvětově 20 nových modelů s hybridním pohonem.

 

Právě se děje

Další zprávy