Jasná výsost monacký kníže jezdí v Toyotě Prius

Radek Pecák Radek Pecák
7. 7. 2012 7:12
Majitelé elektromobilů mají v Monaku k dispozici 424 bezplatných dobíjecích stanic
Foto: Toyota

První v Evropě sériově vyrobený exemplář Toyoty Prius Plug-In Hybrid převzal od představitelů Toyoty Jeho Jasná Výsost monacký kníže Princ Albert II.

Deklaroval tak svoji představu o tom, že by se Monako mělo stát přední evropskou zemí v otázkách trvale udržitelné mobility.

Zatím má vůz zapůjčený na dvouměsíční testování. Dosud princ Albert jezdil v klasickém priusu.

„Jsme hrdí na to,  že můžeme dodat náš první evropský elektromobil typu Plug-in Hybrid  právě Jeho Jasné Výsosti," uvedl Didier Leroy, prezident a CEO Toyota Motor Europe. „Jsme  poctěni,  že můžeme opět podpořit naše dlouhodobé partnerství a přispět k ekologickým  cílům a záměrům na poli trvalé udržitelnosti, které definovala Jeho Jasná Výsost Princ Albert II," dodal.

V Monaku je přes 400 bezplatných dobíjecích stanic

Letos v únoru 2012 monacká vláda zavedla nový motivační program s cílem podpořit vozidla šetrná k  životnímu prostředí v rámci celého knížectví.  Součástí programu je dotace ve výši 5 500 eur na pořízení vozů s plně hybridním pohonem  produkujících méně než 60 g/km emisí CO2, přičemž na plně elektrické modely činí dotace až 9000 eur. Prius Plug-In Hybrid má emise jen 49 gramů CO2 na kilometr a v čistě elektrickém režimu ujede až 25 kilometrů.

Vůz lze plně dobít z běžné zásuvky za pouhých 90 minut. Také je v Monaku možno využívat síť 424 dobíjecích stanic, u nichž se nic neplatí.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy