Nanuk z Itálie. Audi představil nový koncept crossoveru

Tomáš Rybecký
30. 9. 2013 14:30
Audi ve Frankfurtu představilo studii nanuk quattro concept
Foto: Audi

Automobilka Audi na frankfurtském autosalonu představila koncept crossoveru budoucnosti. Ten v sobě spojuje vlastnosti vysokovýkonného vozu s přednostmi pohonu všech kol quattro. Výsledný vůz by tak mohl podávat nejlepší výkony na jakémkoli druhu povrchu.

Ve spolupráci s designéry studia Italdesign Giugiaro vznikl koncept crossoveru, který se zároveň tváří jako plnohodnotný sportovní vůz. To potvrzuje i motor, který Audi pro nanuk připravilo, a kterým je vidlicový desetiválec. Pětilitrový turbodiesel má výkon 544 k a disponuje točivým momentem až 1000 N.m při otáčkách od 1500 ot./min. Účinnost přeplňování dvěma turbodmychadly zvyšuje systém Audi valvelift. Hnací moment je přenášen prostřednictvím sedmistupňové převodovky S tronic a soustavy quattro.

Foto: Audi

Audi nanuk quattro concept má hliníkovou nosnou strukturu s prostorovým rámem ASF. Vnější karoserie je pak vyrobena z kompozitu vyztuženého uhlíkovými vlákny. Pohotovostní hmotnost konceptu je 1900 kg. Sprint z 0 na 100 km/h zvládne za 3,8 s a dokáže jet nejvyšší rychlostí 305 km/h. A to vše při průměrné spotřebě 7,8 l/100 km.

Mohutná 22" kola jsou obutá do pneumatik rozměru 235/50 vpředu a 295/45 vzadu. Zavěšení sestává z dvojic příčných ramen a o odpružení se stará adaptivní vzduchové pérování a elektronicky řízené tlumiče se třemi úrovněmi světlé výšky. Kotoučové brzdy jsou vyrobeny z keramického materiálu vyztuženého uhlíkovými vlákny. Dynamické řízení předních kol je doplněno řízením zadních kol, které zmenšuje průměr otáčení na cca 10 metrů.

 

Právě se děje

Další zprávy