Na Slovensko míří další automobilka. Volvo bude u Košic vyrábět elektromobily

ČTK Jan Matoušek ČTK, Jan Matoušek
Aktualizováno 1. 7. 2022 11:00
Švédská automobilka Volvo Cars postaví na východě Slovenska závod na výrobu elektrických aut. Investice dosáhne 1,2 miliardy eur (29,6 miliardy korun), z toho pětinu tvoří předpokládaná podpora státu. ČTK o tom dnes informovalo slovenské ministerstvo hospodářství. Půjde o pátou automobilku, která bude mít továrnu na Slovensku, jež je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem automobilů na světě.
Elektromobil Volvo C40 Recharge.
Elektromobil Volvo C40 Recharge. | Foto: Martin Přibyl

Nový klimaticky neutrální závod Volvo Cars bude umístěn v strategickém parku Valaliky u Košic na východním Slovensku. Zahájení výstavby továrny je plánované na příští rok, se sériovou výrobou nové generace elektromobilů se počítá v roce 2026. Plánovaná roční kapacita továrny bude do 250 tisíc vozidel, což pomůže automobilce dosáhnout cíle prodávat ve druhé polovině dekády celosvětově 1,2 milionu automobilů ročně. Připomeňme také, že od roku 2030 bude Volvo vyrábět pouze elektromobily.

"Expanze v Evropě, našem největším regionu z hlediska prodejů, je klíčovou pro náš přechod k elektrifikaci a pokračující růst," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Volvo Cars Jim Rowan. Automobilka má nyní v Evropě továrny ve Švédsku a Belgii. Slovensko tak s těmito zeměmi podle výrobce vytvoří takzvaný trojúhelník, který pokryje tři nejvýznamnější prodejní oblasti Volva: sever, západ i východ Evropy.

"Nový závod Volvo Cars je pro nás významný hned ze dvou důvodů. Vznikne na východním Slovensku, čímž výraznou mírou zlepší sociální a ekonomickou situaci v regionu. V závodě budou vyrábět jen auta na elektrický pohon, což pro slovenský průmysl představuje perspektivu konkurenceschopnosti v nové ekologické éře," uvedl podle tiskové zprávy slovenský premiér Eduard Heger.

Volvo podle slovenské vlády v letech 2025 až 2027 na Slovensku postupně vytvoří 3300 nových pracovních míst. Další pracovní příležitosti by měly vzniknout u dodavatelů, podle premiéra by mohlo jít o zhruba 10 tisíc pracovních míst. Investiční podpora ze strany státu byla dohodnuta ve výši 267 milionů eur (6,6 miliardy Kč).

V uplynulých letech větší investice na Slovensku směřovaly zejména na západ země. Auta na Slovensku nyní montují automobilky Jaguar Land Rover, Kia, Stellantis a Volkswagen. Po příchodu Volvo Cars tak význam automobilového průmyslu pro ekonomiku země stoupne ještě výrazněji.

 

Právě se děje

Další zprávy