Škoda registruje již tři tisíce objednávek na model Kodiaq, bude s ním jezdit i prezident Zeman

ČTK ČTK
16. 2. 2017 11:10
O nové SUV mladoboleslavské automobilky je obrovský zájem. Ještě před zahájením prodejů si Kodiaq objednalo v Česku okolo třech tisícovek zájemců. Automobil by se měl stát také součástí automobilové flotily Pražského hradu, takže s ním bude pravděpodobně jezdit i prezident Zeman. Na oficiálních akcích jej však bude i nadále vozit sedan Superb. Řekl to při včerejší návštěvě prezidentské delegace v závodě ve Vrchlabí ředitel Škoda Auto Česká republika Luboš Vlček.
Foto: Škoda Auto

Zeman na setkání se zaměstnanci závodu ve Vrchlabí, kde se vyrábí převodovky, řekl, že se již s modelem Kodiaq před týdnem svezl do Lán. A dodal, že s ním byl spokojen a je pro jeho pořízení na Hrad.

"Lépe se do něj nastupuje. V superbu se vždycky praštím do hlavy a kodiaq má o něco vyšší strop. A kupodivu méně drncá," řekl Zeman. Slovy o drncání Zeman narážel na svého předchůdce Václava Klause, který používal vůz Audi A8 a v roce 2007 se při návštěvě Kvasin na adresu první generace superbu vyjádřil, že drncá.

Podle Vlčka bude prezident využívat SUV Kodiaq ve volném čase. Například když pojede do hor - třeba na své oblíbené běžky. "Ale k využití bude i pro členy jeho doprovodu. Dodávka pro Hrad by měla být v jednotkách kusů. Vlajkovou lodí prezidenta dál zůstane model Superb," dodal Vlček.

Zeman od června 2015 používá třetí generaci modelu Superb v nejvyšší výbavě Laurin&Klement a s nejsilnějším motorem 2.0 TSI o výkonu 206 kW, který může jet nejvyšší rychlostí 250 km/h. Automobil Zeman neřídí; sedí na předním sedadle a podle svých slov v něm údajně nekouří.

Model Kodiaq přijde tento měsíc (konkrétně 22. února) do prodeje v Česku i dalších zemích. Na výběr budou od počátku čtyři benzinové a vznětové motory s výkony od 110 do 140 kW. Základní cena vozu je 677 900 korun. Škoda Auto zatím registruje na model Kodiaq v ČR přes 3000 objednávek.

"To auto je velký úspěch ještě před uvedením na trh," řekl Vlček. Kodiaq se vyrábí v Kvasinách na Rychnovsku a plánovaná roční produkce je 75 000 vozů. Letos, kdy sériová výroba nabíhá, by se jich mohlo vyrobit okolo 70 000. "Velmi nás překvapuje zájem klientů, kteří primárně objednávají vysoké výbavové stupně ve vyšších cenových relacích," dodává Vlček.

Škoda Auto loni dodala zákazníkům rekordních 1 127 700 automobilů, což bylo o 6,8 procenta více než v roce 2015. Také letos zatím prodeje stoupají. V lednu se prodalo 93 800 vozů, meziročně o 2,4 procenta více. Více o modelu Kodiaq, včetně podrobného redakčního testu, si můžete přečíst zde.

 

Právě se děje

Další zprávy