Místo auta bude stačit vlastnit jen volant, říká Jaguar. Ten jeho vám klidně naplánuje celý den

Jan Markovič Jan Markovič
6. 9. 2017 19:23
Koncept volantu budoucnosti si vezmete s sebou domů. Podle vašich potřeb pak sám přivolá auto bez řidiče. Zajímavou vizi cestování o víkendu představí Jaguar na výstavě Tech Fest v Londýně. Je součástí projektu, který zkoumá možnosti cestování po roce 2040.
Volant se jmenuje Sayer po designérovi Malcolmu Sayerovi, který navrhoval vozy britské značky v padesátých a šedesátých letech minulého století.
Volant se jmenuje Sayer po designérovi Malcolmu Sayerovi, který navrhoval vozy britské značky v padesátých a šedesátých letech minulého století. | Foto: Jaguar

Jak se bude cestovat někdy po roce 2040? Podle Jaguaru už nebudete vlastníky auta, ale pouze chytrého volantu s umělou inteligencí. Díky ní vám dokáže naplánovat buzení, celou cestu a vybrat vhodné auto bez řidiče, které vás doma vyzvedne. Pak jej do vozu zapojíte a stane se jeho součástí.

"Představte si budoucnost samostatných, elektrických aut propojitelných s jinými elektronickými zařízeními, kde nemáte jen jedno auto, ale volíte si vhodný vůz podle toho, kde nebo kdy ho potřebujete. Potřebujete se zítra v osm hodin dostat na schůzku vzdálenou dvě hodiny od domova? Jednoduše požádejte Sayer z pohodlí vašeho obývacího pokoje a on naplánuje, v kolik vstanete, kdy k vám dorazí autonomně ovládané auto a dokonce vám doporučí úseky cesty, během nichž byste převzali řízení a užili si jízdu krajinou," popisuje Jaguar barvitě funkce futuristického cestování.

Volant se jmenuje Sayer po designérovi Malcolmu Sayerovi, který navrhoval vozy britské značky v padesátých a šedesátých letech minulého století. Systém vybavený hlasovým ovládáním bude součástí projektu Jaguar Future-Type, který se zaměřuje na dopravu vzdálenější budoucnosti, tedy zhruba za 25 let.

Automobilka volant i svůj projekt představí na výstavě Tech Fest. Ta bude pro veřejnost otevřená od 8. do 10. září v londýnské budově Central Saint Martins. Vstup na akci je zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy