Mechanici Fordu budou hodnotit jízdní styl řidičů

Radek Pecák Radek Pecák
9. 6. 2010 0:00
auto

Novou službu pro majitele vozů Ford zavádí servisní oddělení této automobilky. Pokud si ji zákazník objedná, může podle Fordu ušetřit na účtech za palivo až 25 %.

Služba se jmenuje Ford Econo Check a její součástí je nejen technická prohlídka vozu, ale zejména také elektronická analýza jízdního stylu řidiče. Z těchto dvou parametrů pak servis vygeneruje závěrečnou zprávu a doporučení, jak upravit jízdní styl, aby se snížila spotřeba paliva. Ford službu nabízí pro vozy jakéhokoli stáří a typu motoru.

Pokud zákazník o službu projeví zájem, čekají ho tři postupné kroky:

1. Prohlídka vozu, která zahrnuje technickou prohlídku všech důležitých skupin a komponentů, jakož i kontrolu stavu pneumatik, tlaku nebo čistotu vzduchových filtrů.

2. Týdenní zkouška, během níž elektronika vyhodnotí řidičův styl jízdy. Technik nejprve zabuduje do automobilu na 7 dní malou měřicí jednotku, která shromažďuje a ukládá všechna důležitá data mapující řidičův jízdní styl (např. rychlost jízdy, akcelerace, brzdění či řazení).

3. Vypracování Econo Check reportu: Ve chvíli, kdy zařízení shromáždí dostatek dat pro vypracování reportu, dealer ho vymontuje a vyhodnotí uložené údaje. Zákazníkovi následně přijde doporučení, ve kterém Ford poukáže na možnosti úspory paliva (a tedy i snížení emisí CO2 a nákladů).

Služba Ford Econo Check bude nejdříve - v průběhu června - k dispozici zákazníkům ve Španělsku a Austrálii. Zavedení do dalších zemí včetně ČR pak bude následovat. Podle mluvčího českého zastoupení Fordu Martina Linharta bude služba k dispozici ještě do konce letošního roku. Cena zatím stanovena nebyla, ale měla by být v řádech několika tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy