Lidé si myslí, že nehodám by zabránila větší opatrnost

Radek Pecák Radek Pecák
27. 6. 2010 0:00
auto

V podstatě ve shodě s tím, co vyplývá ze statistik nehodovosti Policie ČR, jsou názory řidičů na to, co by mohlo nejvíce zabránit dopravním nehodám. Podle policie je nejčastější příčinou zavinění autonehody nesprávný způsob jízdy, jako je například nedostatečné věnování pozornosti řízení vozidla. 77 procent lidí v průzkumu pojišťovny Direct uvedlo, že snížit počty nehod by pomohla opatrnější jízda řidičů.

Lidé ale také nejsou spokojeni s tím, jak vypadají české a moravské silnice a myslí si, že na nehody maji také velký vliv. Zlepšit stav silnic si totiž přeje 63 procent řidičů. Následuje omezení kamiónové dopravy (40 procent), lepší výuka a přísnější zkoušky v autoškolách (35 procent), zvýšení počtu dálnic a rychlostních silnic. 27 procent by si v souvislosti s omezením počtu nehod přálo snížení maximální rychlosti.

Z průzkumu dále vyplynulo, že mladší a starší generace odlišně vnímá důležitost faktorů, které ovlivňují bezpečnost na českých silnicích. Starší respondenti ve věku nad 60 let nejčastěji uvádějí jako jednu z možností snížení nehodovosti na českých silnicích opatrnější jízdu (87 %), na druhou stranu mladší řidiči ve věku od 30 do 39 let vidí častěji cestu k nižší nehodovosti v omezení kamionové dopravy (69 %) a ve zlepšení stavu českých silnic (69 %).

 

Právě se děje

Další zprávy