Jak ženy nakupují auta? Jinak než muži, budete se divit

Tomáš Rybecký
26. 3. 2013 11:40
Koupě automobilu se stává dominantou žen, rozhodují je praktičnosti vozu
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinkstock

Je známo, že nákup rodinného automobilu ovlivňuje z větší části žena. Ve více než třetině případů se pak rozhoduje spíše podle praktičnosti vozu než podle komfortu a bezpečnosti. Ve výběru výbavy naopak bezpečnost převládá.

Zatímco pro muže představuje automobil spíše srdcovou záležitost, ženy v něm vidí praktického pomocníka. Rozhodnutí o koupi nového nebo ojetého vozu souvisí s financemi i s preferovanou třídou a vlastnostmi pořizovaného vozu.

Kromě toho však mají ženy a muži na automobil zcela jiný pohled. Při nákupu vozu dávají ženy přednost zejména jeho praktické stránce a preferují menší kompaktní vozy s ladným a moderním vzhledem. Zajímají se o průměrnou spotřebu, velikost kufru a užitečné funkce.

Z dalších vlastností, na které ženy při volbě auta hledí, předstihly těsně komfort a bezpečnostní opatření vozu dlouhodobě vedoucí vzhled a značku.

Klišé o ženském výběru auta podle barvy a značky tak zdaleka neplatí. Zachováno zůstává pouze v oblasti výbavy, kde je pro ženy druhým nejdůležitějším doplňkem parkovací asistent. Na prvním místě však je bezpečnost. Více než na příjemné svezení, které dnes nabízí čím dál více nových či zánovních vozů, si ženy všímají v prvním případě pasivních i aktivních bezpečnostních. Podle ankety AAA Auto obě varianty tvoří více než polovinu ženami preferovaného vybavení.

Dlouhodobým strašákem je pro ženy defekt pneumatiky. Více než tři čtvrtiny ze sta v tomto případě sahají po mobilu a volají asistenční službu. Téměř pětina respondentek uvedla, že by se spolehla na pomoc kolemjedoucích řidičů a pouze 5 % žen je schopných vyměnit kolo bez asistence.

 

Právě se děje

Další zprávy