Honda stahuje výrobu z Evropy a jejího okolí. Po britské fabrice zavře i tu v Turecku

ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
8. 4. 2019 14:28
Japonská automobilka Honda Motor se rozhodla ukončit produkci osobních vozů v tureckém Gebze. Učiní tak, jakmile v roce 2021 přestane vyrábět současnou verzi sedanu Civic. Oznámila to dnes podle agentury Reuters firma. Dodala, že za rozhodnutím stojí rozvoj elektrifikace v globálním automobilovém průmyslu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Honda plánuje, že od roku 2025 bude v Evropě prodávat jen čisté elektromobily nebo hybridy. Takové vozy si ale vyžadují vysoké investice do výrobních linek, které japonská automobilka chce koncentrovat tam, kde již nyní vyrábí většinu svých aut. Anglický magazín Car přitom uvádí, že Japonci vyrobili vloni v Asii 2,3 milionu aut, v Severní Americe 1,9 milionu.

Již v únoru proto Honda informovala, že v rámci globální restrukturalizace své výroby plánuje zavřít do roku 2021 svůj závod na výrobu vozů Civic v britském městě Swindon. Z tamní linky sjelo vloni jen 160 000 aut. Firma odmítá, že by uzavření britského provozu souviselo s připravovaným odchodem Británie z Evropské unie.

Stejnou příčinu má i zavření fabriky v Turecku. Pokračování výroby ale nenahrávají ani problémy tamního trhu s novými auty, v lednu zaznamenal meziroční ztrátu 59 procent, Honda sama na něm klesla o čtyřicet procent.

Honda je třetí největší japonskou automobilkou. Její provozní zisk se ve třetím finančním čtvrtletí, které skončilo 31. prosince, meziročně propadl o 40 procent na 170,1 miliardy jenů (zhruba 35 miliard Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy