Honda prodala milion hybridů a vzhlíží k vodíku

Tomáš Rybecký
18. 10. 2012 10:10
Honda prodala milion hybridních vozů a zavázala se k podpoře vodíkového pohonu ve Skandinávii
Foto: Aktuálně.cz

Během třinácti let se společnosti Honda Motor podařilo prodat již milion vozidel s hybridním pohonem. Významného milníku bylo dosaženo 12 let a 11 měsíců od zahájení prodeje první generace modelu Insight v Japonsku v listopadu 1999. Tento model tehdy dosahoval spotřeby 2,85 l/100 km, což byla nejnižší hodnota mezi všemi sériově vyráběnými automobily poháněnými benzinovým motorem.

Hybridy střední velikosti

S vývojem originálního, lehkého a kompaktního hybridního systému Honda IMA (Integrated Motor Assist) značka postupně rozšiřovala nabídku svých hybridních modelů a v současnosti prodává osm hybridních modelů v 50 zemích na celém světě. Mezi nejnovější patří modely Acura ILX Hybrid a Jazz Hybrid.

Kromě menších vozů s hybridním systémem IMA a jedním elektromotorem Honda připravuje nová hybridní vozidla střední velikosti, která budou mít dva elektromotory. Modely NSX a Acura RLX navíc získají mimořádně úsporný a výkonný hybridní systém se třemi elektromotory Sport Hybrid SH-AWD (Super Handling All Wheel Drive), který těmto vozům poskytne sportovní jízdní vlastnosti společně s velmi nízkou spotřebou paliva.

Memorandum o porozumění

Honda společně s Toyotou, Nissanem a Hyundaiem v Kodani podepsala Memorandum o porozumění týkající se uvedení vozidel poháněných palivovými články na trh v severských zemích a rozvoje infrastruktury čerpacích stanic na vodík. Honda tím zdůrazňuje zaměření na vývoj elektromobilů s palivovými články.

Honda se zabývá výzkumem a vývojem palivových článků od poloviny osmdesátých let a od té doby stojí v čele jak výzkumu a vývoje, tak i prodeje této technologie. Honda už oznámila, že v roce 2015 uvede na trh v Japonsku, USA a Evropě zcela nový elektromobil poháněný palivovými články. Tento nový vůz představí další technologický pokrok a významné snížení nákladů.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy