Neprávem zapomenutý italský klenot. Autobianchi bylo pro Fiat pokusným králíkem

Neprávem zapomenutý italský klenot. Autobianchi bylo pro Fiat pokusným králíkem
Autobianchi Bianchina (1957 až 1969):
Historie společnosti Bianchi započala v roce 1885, kdy se Edoardo Bianchi pustil do oprav a posléze výroby jízdních kol. Na přelomu století zahájil montáž motorových vozidel. Za druhé světové války byla továrna zničena a k obnovení produkce osobních aut scházely rodině prostředky.
Řešení našla v založení společného podniku s Fiatem a firmou Pirelli, výrobcem pneumatik. V roce 1955 tak vznikla firma Autobianchi, jež o dva roky později spustila produkci dvouválcového modelu Bianchina. Ten sdílel techniku s tehdejším Fiatem 500, „luxusnější“ značka Autobianchi však nabízela řadu karosářských variant včetně elegantního kabrioletu.
Autobianchi Stellina (1963 až 1965):
V roce 1958 prodala rodina zakladatele svůj podíl zbylým akcionářům. Fiat se posléze rozhodl používat závod v milánské čtvrti Desio i jako pokusnou laboratoř, a to právě i v případě vývoje modelu Stellina.
Na sportovním modelu Stellina, který měl opět motor vzadu a vycházel z typu Fiat 600, si turínský koncern vyzkoušel využití karosérie z plastu. Stellina (v překladu „hvězdička“) však mnoho zákazníků nenašla a zůstala pouhou epizodou.
Foto: Autobianchi
Petr Korbel
23. 8. 2020 6:42
Italská perla, která si nezaslouží, aby se na ni zapomnělo. Připomeňte si značku Autobianchi, která by letos oslavila 65 let od svého vzniku.

V dějinách automobilového průmyslu sehrálo milánské Autobianchi nevděčnou roli mouřenína, který vykonal těžkou práci a pak se ho páni zbavili. Bylo by však nespravedlivé, aby tuto někdejší italskou perlu navíc stihl trest naprostého zapomenutí: vozy značky Autobianchi dotáhly koncepci s pohonem předních kol k řešení, které postupně převzali skoro všichni. V letošním roce by firma oslavila 65 let od vzniku, avšak před 35 lety naběhl do výroby její poslední model a před čtvrt stoletím zanikla. Připomeňme si její automobily.

 

Právě se děje

Další zprávy