Kdo by ještě chodil pěšky? Vyrazte do města na elektrické tříkolce, koloběžce nebo gyroboardu

Kdo by ještě chodil pěšky? Vyrazte do města na elektrické tříkolce, koloběžce nebo gyroboardu
Segway - Dvoukolový stroj dal základ kategorii elektrických osobních vozítek využívajících gyroskop už před 15 lety. Dnes se prodává v různých podobách včetně třeba speciální verze do terénu. Zároveň ale budí kontroverzi, v mnoha zemích se potýká s obtížemi kvůli legislativě, a to i v České republice. V Praze jej využívají hlavně turisté, a tak je jeho pohyb na některých místech města omezen. Pořízení stroje je navíc poměrně nákladné. Cena začíná okolo 200 tisíc korun.
Monowheel - Toto vozítko využívá pouze jediné kolo, které je hnané elektromotorem. Díky tomu, že celý stroj váží méně než 10 kg, je možné ho i v případě potřeby poponést. Třeba do schodů nebo domů k nabíječce. Udržet rovnováhu na jednom kole je ale mnohem těžší než na dvou. Proto je nutné počítat s krušnými začátky plnými pádů. Cena startuje na 18 tisících korunách a roste podle výkonu a dojezdu zhruba ke 30 tisícům.
Gyroboard - Oblíbený hlavně mezi mládeží. Nabízí se v mnoha barvách, výkonech, dojezdech a provedeních. Uprostřed elektrického vozítka je kloub, který umožňuje snadné ovládání pomocí pohybů chodidlem. Ceny se pohybují od devíti do 20 tisíc.
Airwheel - Model A3 by se dal považovat za takový Segway pro líné nebo starší městské cestovatele. Díky instalovanému sedátku totiž umožňuje sedět, což snižuje únavu. Maximálně uhání rychlostí až 17 km/h. Je ale nutné počítat s vyšší hmotností. Oproti Segwayi jde o levnou alternativu, vyjde na 57 tisíc korun.
Foto: Výrobci
Jan Markovič Jan Markovič
9. 5. 2016 14:52
Auta stojí v zácpě, cyklisté se potí a MHD je přecpaná lidmi. Po městě se ale lze pohybovat mnohem modernějším způsobem. Představují ho elektrická vozítka, která jsou rychlá, zábavná a navíc ekologická. Dnes se jich nabízí celá řada, od trochu nebezpečné jednokolky, na níž si budete připadat jako artista v cirkuse, po akční sexy tříkolku, která se naklání do zatáček a jede skoro 90 km/h. Jaký způsob pohybu po městě si vyberete vy? Prohlédněte si galerii.
 

Právě se děje

Další zprávy