Ferdinand Porsche má novou expozici ve Vratislavicích

Tomáš Rybecký
16. 7. 2012 5:32
Novou výstavu vozů Porsche ve Vratislavicích navštívil i Theodor Pištěk
Foto: Aktuálně.cz

Památník Ferdinanda Porsche v jeho rodné obci Vratislavicích nad Nisou připravil novou expozici automobilů Porsche. Zapůjčení vozů z Porsche muzea ve Stuttgartu zajistila společnost Porsche Inter Auto CZ, výhradní dovozce a prodejce vozů Porsche v ČR. Stálá expozice, věnující se životu a dílu Ferdinanda Porsche, byla otevřena v rámci Multikulturního centra Vratislavice 101010 v říjnu 2010. Hlavním lákadlem výstavy jsou tři unikátní vozy.

Unikát ze safari

Prvním nově vystaveným vozem je účastník východoafrické Rallye Safari Porsche 911 SC. Tento unikátní model z roku 1978 je k vidění v barvách závodního týmu Martini Racing. Vůz demonstruje jízdní schopnosti v těžkém pouštním terénu, které jej dovedly až k celkovému vítězství v soutěži.

Dalším vystavený vůz je Porsche 911 Turbo, který je prvním sportovním vozem na světě vybaveným turbomotorem. Třetím vystaveným vozem je Porsche Cayenne E1 Hybrid s řezy v karoserii ukazujícími komponenty hybridního pohonu.

Foto: Aktuálně.cz

Významný host

Pozvání na výstavu vozů Porsche přijal i český malíř, výtvarník i automobilový závodník Theodor Pištěk. Byl totiž prvním majitelem vozu Porsche 356, kterého se vyrobilo pouhých 82 363 kusů na světě. Tento model byl prvním výstavním kouskem v památníku Ferdinanda Porsche při otevření v roce 2010. Pištěkova návštěva měla i další důvod. V současné době natáčí dokument o automobilech Porsche, které jsou jeho životní vášní. Při této příležitosti měl český umělec možnost usednout za volant vozu 911 Carrera S Cabriolet a zavzpomínat tak na doby svého závodění.

 

Právě se děje

Další zprávy