Fanoušci koupili poslední Saab a darovali ho muzeu

ČTK ČTK
7. 5. 2012 14:16
Peníze na model 9-3 vybíralo kolem 600 lidí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Fanoušci zkrachovalé švédské automobilky Saab sdružení kolem internetového blogu vybrali peníze a společně koupili úplně poslední vůz značky Saab 9-3 Griffin, který vyrobila továrna ve švédském městě Trollhättan.

Jak s odvoláním na místní tisk napsala americká agentura UPI, vůz si fanoušci dlouho nenechají - i s přebytkem vybraných peněz ho chtějí darovat Saab muzeu v Trolhättanu.

Nadšencům se podařilo vybrat víc než v přepočtu téměř 600 000 korun potřebných na zakoupení vozu. Podle jejich informací se do sbírky zapojilo přes 600 osob.

Saab vyhlásil bankrot v prosinci loňského roku poté, co selhaly plány na převzetí čínským partnerem. Automobilka již loni v dubnu zastavila výrobu, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům.

Ztrátový Saab předloni od amerického koncernu General Motors koupila nizozemská společnost Swedish Automobile za 400 milionů dolarů (zhruba 7,5 miliardy Kč).

Loni v říjnu se Swedish Automobile předběžně dohodla, že Saab převezmou čínské společnosti Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Tato dohoda však zkrachovala, protože narazila na řadu překážek, včetně odporu GM. Firma Youngman se ale letos podle médií začala o Saab opět zajímat.

--------------------------------------------------------------------------------

Automobily Saab zde v nabídce.


 

 

Právě se děje

Další zprávy