Elektrická octavia vozí z Hradu dopisy prezidenta

Radek Pecák Radek Pecák
9. 5. 2012 5:34
Nejdelší služební cesty budou mezi Pražským hradem a zámkem Lány
Foto: Škoda-Auto

Poštu, která odchází z Pražského hradu a je určena pro Úřad vlády, Parlament či velvyslanectví cizích států v České republice, začala rozvážet Škoda Octavia Green E-Line, tedy elektromobil vzniklý přestavbou klasické octavie combi.

Podle zkušeností Správy Pražského hradu by měl vůz ujet každý den zhruba 40-140 kilometrů. Nejdelší trasa bude mezi Hradčany a zámkem Lány na Rakovnicku.

„V otázkách ekologie a nových technologií sázíme na racionální přístup a smysluplné využití," říká Ivo Velíšek, ředitel Správy Pražského hradu. „S Octavií Green E Line si budeme moci tuto technologii budoucnosti v reálných podmínkách vyzkoušet a cíleně sbírat zkušenosti," říká Velíšek.

Mladoboleslavská Škoda si zase pochvaluje, že elektromobil bude možné testovat právě v tomto režimu. „Automobil čekají, s ohledem na geografickou polohu Hradčan na kopci, náročné výjezdy a sjezdy. Provoz v tomto reálném městském prostředí nám proto poskytne cenné poznatky pro další vývoj elektrického pohonu," vysvětlil vedoucí prodejů Škoda-Auto pro region Česká republika Petr Pečenka.

Pojede i po dálnici

Za volantem bílého kombi se budou střídat proškolení řidiči Správy Pražského hradu.

Elektrickou energii čerpá Octavia Green E Line z lithium-iontové baterie. 180 lithium-iontových článků napájí elektromotor s trvalým výkonem 60 kW a maximálním 85 kW. Maximální točivý moment 270 Nm je k dispozici už od rozjezdu. Octavia Green E Line zrychlí z 0 na 100 km/h za dvanáct sekund a její maximální rychlost činí 135 km/h.

Dojezd je až 150 kilometrů a splňuje tak požadavky většiny lidí, kteří v Evropě dojíždí do práce. Blok baterií je umístěn pod střední a zadní částí podlahy a částečně i v zavazadlovém prostoru. Pro posádku zůstalo k dispozici pět míst k sezení.

Testovací flotila elektrických octavií slouží Škodovce k ověření jednotlivých systémů elektropohonu. Prvním skutečně sériově vyráběným vozem se znakem Škoda by se mělo stát v roce 2014 Citigo.

--------------------------------------------------------------------------------

Škoda Octavia je připravena pro vás.

 

Právě se děje

Další zprávy