Další naftová rozlučka. Honda v Evropě s diesely skončí v roce 2021

Martin Přibyl Martin Přibyl
29. 11. 2018 14:23
Až v roce 2021 skončí aktuální provedení kompaktního hatchbacku Civic, skončí Honda v Evropě s diesely. Informují o tom Automotive News Europe.
Nová Honda CR-V již není v Evropě s dieselem dostupná. V případě generačních obměn dalších modelů to bude podobné.
Nová Honda CR-V již není v Evropě s dieselem dostupná. V případě generačních obměn dalších modelů to bude podobné. | Foto: Honda

"Všechny nové modely, které od této chvíle uvedeme na evropský trh, nebudou nabízeny s dieselovým motorem," cituje odborný server ředitele britského zastoupení japonského výrobce Davea Hodgettse. Honda místo toho chce v Evropě nabídnout hybridní vozy a čisté elektromobily. Nafťáky by mohla dále vyrábět jen pro rozvojové trhy (Indii, Thajsko nebo Filipíny). 

V současné době nabízí Honda na starém kontinentě se vznětovými motory oblíbený Civic a malý crossover HR-V. Druhý jmenovaný model se nové generace dočká v roce 2020 společně s miniMPV Jazz. Obě auta dostanou upravenou verzi hybridního systému i-MMD, který automobilka představila již ve středně velkém SUV CR-V (hybrid u něj má představovat třetinu z plánovaných šedesátitisícových evropských prodejů).

Hybridní verzi bude mít v roce 2021 i příští generace slavného Civicu. Celosvětově bude k mání jako klasický "samonabíjecí" hybrid i v hybridní verzi do zásuvky. Příchod druhé jmenované do Evropy ale závisí podle Hodgettse na legislativě. Největším trhem pro plug-in hybridy je Velká Británie, tamní vláda pro ně ale nedávno zrušila finanční pobídky.

Příští rok má Honda na evropský trh uvést také svůj první elektromobil: retro vůz, který bude vycházet z konceptu Urban EV.

S dieselovými motory se chystá skončit řada automobilek: např. Volvo, Toyota nebo Nissan. Podívejte se na přehled.

 

Právě se děje

Další zprávy