Dálniční policie dostala 19 neoznačených superbů. Do konce roku se jejich počet zdvojnásobí

ČTK ČTK
23. 1. 2018 17:00
Zástupci policie převzali v úterý v Mladé Boleslavi prvních devatenáct z celkem osmatřiceti neoznačených automobilů Škoda Superb. Ty budou dohlížet na dálniční provoz a ve vozovém parku nahradí jak šestiválcové Volkswagen Passat R36, tak i předchozí generaci Superbu se stejným počtem válců.
Dálniční policie převzala 23. ledna v Mladé Boleslavi 19 nových služebních vozů Škoda Superb.
Dálniční policie převzala 23. ledna v Mladé Boleslavi 19 nových služebních vozů Škoda Superb. | Foto: ČTK

Policie dnes v Mladé Boleslavi převzala prvních 19 vozů Škoda Superb, které se zapojí do hlídkové služby na dálničních tazích České republiky. Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto vyhrála loni tendr na dodávku 38 těchto vozidel, zbylých 19 aut dostane policie v druhé polovině letošního roku. Celkem za ně zaplatí 64 milionů korun. Novinářům to dnes řekli zástupci automobilky a policie.

Připomeňte si, jakými automobily jezdila policie v minulosti:

Nové vozy Superb v karosářské verzi liftback jsou vybaveny benzinovým motorem 2.0 TSI o výkonu 206 kW s automatickou převodovkou a pohonem všech kol. Všech 19 nových vozů je neoznačených, budou sloužit především jako hlídkové a stíhací vozy ve všech krajích. Ke zrychlení z nuly na 100 kilometrů za hodinu stačí vozidlům pouhých 5,8 sekundy, přičemž maximální rychlost dosahuje 250 km/h.

"Služba u dálniční policie vytváří ty nejnáročnější podmínky, v nichž je možné automobil provozovat. Vyžadují se nejen vynikající jízdní vlastnosti a výkonný motor, ale také robustnost a odolnost vůči opotřebení. Automobily musejí snášet extrémní zátěž a při tom spolehlivě fungovat. Proto nás velmi těší, že policie vložila důvěru do vozů značky Škoda. Je to další praktické ocenění jejich kvalit," řekl šéf prodejní organizace Škoda Auto Česká republika Luboš Vlček.

Vozidla jsou vybavena nejmodernějším zařízením na měření rychlosti, které umožňuje měření okamžité rychlosti ze stojícího i jedoucího vozidla. Lze měřit rychlost vozidla, které odjíždí i toho, které přijíždí. Zařízení automaticky rozpoznává registrační značky vozidel, v registru centrálních vozidel je ověřováno, zda nejde například o kradené vozidlo. Měřicí zařízení lze využít i k měření průměrné rychlosti. Ve vozech je instalován nezávislý kamerový systém, který dělá nepřetržitý záznam obrazu z dvojice miniaturních kamer umístěných vpředu a vzadu. Modré majáky mají nová vozidla skryty za skly.

Nové superby nahradí ve vozovém parku také starší Volkswageny Passat R36.
Nové superby nahradí ve vozovém parku také starší Volkswageny Passat R36. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Policie České republiky potřebuje pro svoji akceschopnost kvalitní a spolehlivý vozový park. Automobily Škoda již mnoho let vzorně slouží policistům při výkonu jejich služby. Jsem proto velmi rád, že spolupráce mezi českou policií a českou automobilkou pokračuje," řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.

Nové superby nahradí starší vozy dálniční policie, jako jsou Volkswagen Passat R36 nebo Superb s šestiválcovým motorem o objemu 3.6 litru.

Od roku 1993 bylo českým policistům v rámci několika tendrů předáno více než 18 000 vozů Škoda nejrůznějších modelů a specifikací. V současnosti jsou ve službách policie zastoupeny modely Fabia, Octavia, Superb a Yeti.

 

Právě se děje

Další zprávy