Elektromobily z Číny nejspíše pořádně zdraží. Evropské státy si odhlasovaly cla

ČTK ČTK
před 10 hodinami
Evropská komise (EK) má zelenou k definitivnímu zavedení dodatečných cel na dovoz elektromobilů z Číny. Proti návrhu zavést cla se totiž dnes nepostavila dostatečná většina členských států Evropské unie, uvedli diplomaté. Výsledek jednání EK následně zveřejnila v tiskové zprávě. Uvedla nicméně, že bude s Čínou dál jednat.
BYD Seagull, jedno z čínských elektroauta, na které mohou cla dopadnout.
BYD Seagull, jedno z čínských elektroauta, na které mohou cla dopadnout. | Foto: Jan Matoušek

"Návrh Evropské komise na zavedení definitivních vyrovnávacích cel na dovoz bateriových elektrických vozidel (BEV) z Číny dnes získal potřebnou podporu členských států EU," uvedla komise. Dodala, že EU a Čína dál pracují na alternativním řešení sporu ohledně subvencování výroby elektromobilů.

Komise se rozhodla uvalit dodatečná cla na dovoz elektromobilů z Číny, protože Peking výrobce těchto aut podle názoru Bruselu nedovoleně subvencuje. Navrhovaná dodatečná cla ve výši až 35,3 procenta jsou nad rámec standardního dovozního cla na automobily, které v EU činí deset procent.

Podle diplomatických zdrojů ČTK dnes pro dodatečná cla hlasovalo deset členských států EU, včetně Francie a Itálie. Pět zemí bylo proti clům a 12 zemí se hlasování zdrželo. K zablokování cel by bylo zapotřebí, aby se proti nim vyslovila kvalifikovaná většina 15 členů EU s 65procentním podílem na počtu obyvatel.

Mohlo by se vám líbit:

Jan Skopeček - Spotlight Aktuálně.cz | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy