Češi vlastní dvakrát více osobních aut než před čtvrt stoletím. Jejich počet přesáhl 5,3 milionu

ČTK ČTK
9. 1. 2017 13:47
Na každé dva občany České republiky včetně novorozeňat připadá jedno osobní auto.
V českých ulicích a garážích je dvakrát více aut než začátkem roku 1993. I kvůli tomu musely být zavedeny parkovací zóny.
V českých ulicích a garážích je dvakrát více aut než začátkem roku 1993. I kvůli tomu musely být zavedeny parkovací zóny. | Foto: Ludvík Hradilek

Počet osobních aut na tuzemských silnicích se od vzniku České republiky v roce 1993 více než zdvojnásobil na loňských 5,3 milionu vozů. Vyplývá to z údajů Centrálního registru vozidel ke konci září 2016.

Celkově bylo podle nezávislého analytika Antonína Šípka od začátku roku 1993 zaregistrováno 6,85 milionu osobních aut. Z toho 1,66 milionu si lidé koupili od domácích značek, 2,04 milionu jako nové z dovozu a 3,15 milionu tvořily dovezené ojetiny. Rozdíl mezi celkovým počtem zaregistrovaných vozů a vozovým parkem tvoří automobily vyřazené z registru.

Obměna vozového parku přesáhla v loňském roce pět procent, a byla tak vedle roku 1997 druhá nejvyšší v historii. "Zatím ale nedošlo k žádoucímu snížení průměrného věku osobních automobilů v ČR. Průměrné stáří stále přesahuje 14 let," podotkl Šípek. Důvodem je růst dovozu přestárlých ojetin ze zahraničí a nízký počet vyřazovaných aut z provozu. 

Registrace nových osobních aut se loni zvýšily o 12,5 procenta na rekordních 259 693 vozů. Z toho téměř třetina připadla na domácí automobilku Škoda Auto. Kompletní žebříček nejprodávanějších nových osobních vozů si prohlédněte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy