Čech uháněl po slovenské dálnici 204 km/h. Dostal pokutu téměř 22 tisíc korun a přišel o řidičák

ČTK ČTK, Ondřej Běhal
30. 3. 2016 14:33
Čtyřiadvacetiletému řidiči naměřila slovenská policejní hlídka na dálnici D2 z Česka do Bratislavy rychlost 204 kilometrů v hodině.
Rychlá jízda, ilustrační foto.
Rychlá jízda, ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Český řidič v úterý výrazně překročil maximální povolenou rychlost na slovenské dálnici, policisté mu za to uložili pokutu 800 eur (přibližně 21 600 korun) a zadrželi řidičský průkaz. ČTK to sdělila policejní mluvčí Lucia Mihalíková.

Jaká auta zvládnou 204 km/h?

Rychlost 204 km/h, kterou upaloval po slovenské dálnici mladý řidič s blíže neidentifikovaným vozem značky BMW, zvládnou i levná auta méně věhlasných značek. Přehled všech 104 verzí nových vozů, které takové tempo vyvinou a prodávají se v Česku jako nová v ceně do půl milionu naleznete zde.

Maximální povolenou rychlost tak řidič s vozidlem BMW překročil o 74 kilometrů. Podle slovenské policie muž rychlou jízdou ohrožoval nejen svůj život, ale i ostatní účastníky silničního provozu.

Zmiňovaná pokuta je nejvyšší, jakou za rychlou jízdu mohou slovenští policisté uložit přímo na místě. Z vyjádření policie vyplývá, že řidič pokutu hlídce nezaplatil. Pokud by případ dospěl až do správního řízení, řidiči by hrozila vyšší peněžitá sankce a také odebrání řidičského průkazu na šest měsíců až tři roky.

"Zadržení řidičského průkazu znamená, že řidič po spáchání přestupku nemůže z místa odjet. Musí ho odvézt někdo jiný," vysvětlil Petr Vomáčka z ÚAMK, jak se podobná situace řeší.

Zadržený řidičský průkaz slovenští policisté pošlou na úřad v místě bydliště člověka, který spáchal přestupek, a ten mu ho vrátí. Trest se vztahuje pouze na území státu, kde prohřešek spáchal. V Česku tedy bude moci jezdit bez omezení.

Loni na stejné dálnici slovenští policisté zastavili českého účastníka závodu luxusních aut Diamond Race 2015, který jel rychlostí 197 kilometrů v hodině. Hlídka mu uložila tehdy maximální možnou pokutu ve výši 650 eur. Horní hranici pokut za výrazné překročení povolené rychlosti Slovensko zvýšilo začátkem letošního roku.

V Česku se takto vysoké překročení rychlosti jízdy trestá pokutou ve výši 5 až 10 tisíc korun a zákazem činnosti na půl roku až rok. Přestupek se řeší pouze ve správním řízení, nelze ho "spláchnout" blokovou pokutou na místě.

 

Právě se děje

Další zprávy