Trh s auty roste už 14 měsíců, Škoda dál zvyšuje podíl

Radek Pecák ČTK Radek Pecák, ČTK
18. 11. 2014 8:56
V Evropské unii se letos prodává o šest procent nových aut více oproti loňskému roku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Brusel - Již čtrnáct měsíců v řadě roste prodej nových osobních automobilů v Evropské unii. Oproti stejnému měsíci loňského roku se v říjnu meziročně zvýšil o 6,5 procenta na 1,07 milionu vozů. Uvedlo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). 

V období od ledna do října meziročně stoupl o 6,1 procenta na 10,65 milionu vozů.

Říjnové tempo růstu mírně zrychlilo ze zářijových 6,4 procenta. Naopak prodeje mladoboleslavské Škody rostly v tomto měsíci pomaleji. V porovnání s loňským říjnem zvýšila prodeje jen o 3,4 procenta. Přesto největší tuzemská automobilka za deset měsíců prodala o 17 procent svých vozů více, než od ledna do října roku 2013. Navíc se zvýšil její tržní podíl z rovných čtyř procent na 4,4 procenta.

Největším evropským producentem aut zůstává s velkým náskokem a tržním podílem téměř 13 procent německý Volkswagen, za ním následují Ford a Renault.

Skokanem roku je z evropských značek Dacia, jejíž prodeje meziročně rostou o 25,1 procenta.

Růst prodejů v říjnu podle ACEA vykázaly všechny významné automobilové trhy EU s výjimkou Francie. Český Svaz dovozců automobilů již dříve oznámil, že v tuzemsku se prodej aut zvýšil o téměř 16 procent na 17 791 vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy