Auta jsou stále dražší. Ceny zvedly i japonské značky

Radek Pecák Radek Pecák
Aktualizováno 10. 2. 2014 15:45
Nově zvolené Auto roku v České republice se už také nedá koupit za loňskou cenu
Vlna zdražování zasáhla i nové zvolené Auto roku v ČR.
Vlna zdražování zasáhla i nové zvolené Auto roku v ČR. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ke zdražování osobních vozů přistupuje čím dál více značek. Jak upozorňuje server vybermiauto.cz, v zatím poslední vlně zvedají ceny například Chevrolet, Fiat, Mitsubishi, Mazda či Subaru (to ale naopak nabízí výrazně zlevněné vozy modelového roku 2013).

Plošně zdražoval například Fiat. Jeho nejprodávanějším vozem v současnosti v Česku je rodinný vůz 500 L. Ten podražil od 10 do 14 tisíc korun v závislosti na motorizacích a výbavových verzích.

Vlnu zájmu o novou generaci vozu Mazda 6, která se nedávno stala Autem roku 2014 v ČR, možná nyní trošku ochladí jeho zdražení o 15 tisíc korun. Za novou Mazdu 3 budou muset zájemci zaplatit o deset tisíc více než dosud. V rozmezí od 15 do 35 tisíc korun se zvyšovaly ceny také u líbivého SUV Mazda CX-5.

Více peněz si musí připravit také zájemci o nové vozy značky Mitsubishi, s výjimkou SUV ASX. Outlander zdražila až o 77 tisíc a Lancer až o 21 tisíc korun.

Toyota zdražovala auta, u nichž dosud držela loňské ceny. Nově se připlácí až 50 tisíc korun za model Verso, dražší je také většina verzí manažerského vozu Avensis.

Chevrolet, zdá se, hodlá usnadnit pozici sesterskému Opelu ještě před svým odchodem z evropských trhů. Výrazně zdražilo malé městské SUV Trax (v některých výbavách až o 74 tisíc korun), dražší jsou i poměrně oblíbené modely Cruze a Orlando.

Jako vůbec první loni změnila své ceníky směrem vzhůru mladoboleslavská Škoda. Zdražila například Octavia RS a také superb. Následovaly Hyundai (například i20, i40 či Santa Fe), Toyota (Yaris a Auris), Citroën (C4 a Berlingo), Renault (Clio či Koleos).

Brzy se pak přidal Ford (Fiesta, Focus Galaxy), Dacia (Logan i Logan MCV), Peugeot (107, 208, 2008 i 508), opět zdražil Renault (Mégane) a třeba i Kia (Cee´d ve vyšších stupních výbav). V posledních týdnech pak zvedl cenu Peugeot u modelů 5008, 807 a 308CC) či Subaru. Zde naleznete nové ceny zmíněných i dalších modelů Peugeot.

U Subaru pořídíte například sedan Legacy o deset tisíc korun dráže než jindy, pokud ale budete mít zájem o skladové vozy Forester, Legacy kombi a další a spokojíte se s modelovým rokem 2013, naopak desítky tisíc korun ušetříte. Více informací najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy