Americká policie dopadla hackery, kterým se pomocí počítače podařilo ukrást 30 Jeepů

Jan Markovič Jan Markovič
5. 8. 2016 15:08
Dva muži v americkém státě Texas kradli auta za pomoci počítače zhruba půl roku. Šlo vždy o vozy značky Jeep. Propojení s počítačem použili k nastartování vozu. Policie hackery sledovala a pak je chytila přímo při činu.
Nejde o první případ hackerského útoku na vozy Jeepu. Loni se například počítačovému expertovi podařilo na dálku ovládnout SUV Cherokee.
Nejde o první případ hackerského útoku na vozy Jeepu. Loni se například počítačovému expertovi podařilo na dálku ovládnout SUV Cherokee. | Foto: Jeep

Nejméně 30 automobilů značky Jeep se podařilo ukrást dvěma mužům z amerického státu Texas. Využili při tom notebook. Poté, co se jim podařilo dostat do vozu, jej připojili a auto pomocí něj bez větších obtíží nastartovali.

Zatím není jasné, zda jim na to stačil USB kabel k zábavnímu systému uConnect, nebo potřebovali připojení pomocí servisního rozhraní OBD, což je ale pravděpodobnější varianta. Policie zatím bližší informace nezveřejnila.

Po připojení se ale dvojici pokaždé podařilo připojením počítače nahradit klíček k automobilu a odjet s ním. V dubnu jednoho z aktérů zachytila bezpečnostní kamera přímo při krádeži terénního Jeepu Wrangler. Na záběrech je jasně patrné právě využití notebooku.

Záznam dovedl policii na stopu. Ta pak dvojici sledovala. Až na konci minulého týdne se jí ovšem podařilo muže chytit přímo při činu. Oba jsou ve vazbě. Značka Jeep se zatím k napadení nevyjádřila.

Přitom nejde o první případ hackerského útoku na vozy této americké automobilky. Loni se například počítačovému expertovi podařilo na dálku ovládnout SUV Cherokee.

S napadením mají problém i někteří jiní výrobci. Přiznává ho třeba japonská automobilka Nissan, která kvůli hrozbě útoku dokonce pozastavila fungování komunikační aplikace v elektromobilu Leaf.

 

Právě se děje

Další zprávy