Hackeři ukradli bitcoiny za více jak miliardu korun. Napadli jednu z největších burz

Ekonomika Reuters Luděk Vainert, Ekonomika, Reuters
3. 8. 2016 9:27
Po hackerském útoku zmizelo z jedné z největších světových burz s virtuálními měnami Bitfinex 120 tisíc bitcoinů. Obchody na burze byly zastaveny. Nejsou možné žádné převody uložených bitcoinů i dalších kryptoměn. Kurz bitcoinu reaguje propadem. Nedůvěru v Bitcoin již dříve vyvolal pád největší burzy Mt. Gox.
Foto: Bitcoin.org

Hongkong - Virtuální měna bitcoin má další problém, který může snížit důvěru v ní. Po hackerském útoku zmizelo z jedné z největších světových burz s virtuálními měnami Bitfinex 120 tisíc bitcoinů. Ty při včerejším kurzu měly hodnotu zhruba jedné a čtvrt miliardy korun.

Digitální burza Bitfinex sídlící v Hongkongu následně obchodování s bitcoinem zastavila. A neumožňuje ani výběry uložených sum.

Ještě v noci kurs bitcoinu na platformě BitStamp ztratil více než šest procent a pokles se nezastavil. Před středeční devátou hodinou (středoevropský čas) se na BitStampu dal jeden bitcoin koupit za 538 dolarů a byl tak o více než desetinu levnější, než před zprávou o problémech Bitfinexu.

Bitfinex působí globálně, má pobočky v Evropě i Spojených státech. Mezi uživateli digitálních měn měl Bitfinex dobrou reputaci kvůli vysoké likviditě. Burza umožňovala velké obchody především na měnovém páru americký dolar/bitcoin.

"Nyní prověřujeme průnik (do našich systémů), abychom zjistili, co přesně se stalo. Už ale víme, že bitcoiny některých našich uživatelů byly ukradeny," uvádí Bitfinex. Burza krádež nahlásila policii ještě v době, kdy nebylo jasné, jak velkou částku dokázali útočníci z účtů uživatelů Bitfinexu ukrást.

Útok na Bitfinex uživatele digitální měny znejistil. V historii digitálních měn nejde o první případ. Největší rozruch způsobil podobný bezpečnostní problém v burze Mt. Gox, ve své době největší na světě. Tato v Tokiu sídlící burza na sebe musela podat návrh na bankrot na začátku roku 2014 poté, co z ní hackeři ukradli zhruba 650 milionů dolarů (kolem 15 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy