Kdo neměl Alfu Romeo, nemůže být blázen do aut. Připomeňte si to nejlepší z historie italské značky

Jan Matoušek Jan Matoušek
8. 4. 2018 9:32
Jeremy Clarkson kdysi řekl, že člověk, který nikdy nevlastnil Alfu Romeo, nemůže být pravý petrolhead. Na adresu vozů italské automobilky lze napsat hodně špatného – počínaje kolísavou spolehlivostí a konče špatným dílenským zpracováním. Přesto mají Alfy jen těžko popsatelnou auru, která značku provází prakticky celý život. V následující grafice si můžete přiblížit některé významné modely a milníky z historie automobilky, které lze spatřit ve značkovém muzeu v Arese nedaleko Milána. Jedná se samozřejmě jen o zlomek toho, čím se Alfa Romeo proslavila. Možná to ale bude stačit k ospravedlnění Clarksonova tvrzení.

První ALFA

Italská automobilka Alfa Romeo vznikla v roce 1910. Tehdy se jmenovala jen ALFA, což je zkratka pro Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. Jméno Romeo, které odkazuje na podnikatele Nicolu Romea, který převzal vedení firmy v roce 1915, se do názvu značky dostalo až deset let po jejím založení.

První vůz z továrny v Portellu, což je jedna ze čtvrtí v Miláně, vyjel v roce 1910 a jmenoval se ALFA 24 HP. Číslovka v názvu odkazuje na výkon motoru v koních. Nikoliv však ten absolutní, nýbrž daňový. Na začátku 20. století se totiž v řadě zemí určovalo daňové zatížení vozu podle matematické formule, která výkon určovala z velikosti válců. První ALFA tak disponovala 4.1litrovým čtyřválcem, který měl ve skutečnosti 31 kW, tedy 42 koní. Později došlo ke zvýšení výkonu na 34 kW, tedy 45 koní. Poháněná byla zadní kola, celkem pak vznikly přes dvě stovky kusů tohoto vozu.

 

Právě se děje

Další zprávy