Aplikace elektronického občanského průkazu je již v nabídce Google Play

ČTK ČTK
19. 1. 2024 13:52
Aplikace elektronického občanského průkazu je již v nabídce Google Play

Aplikace elektronického občanského průkazu eDoklady se již objevila v nabídce obchodu Google Play pro zařízení s operačním systémem Android. Pro zařízení Apple zatím dostupná není, stane se tak nejpozději v sobotu, na kdy je plánováno oficiální spuštění služby. Vyplývá to z informací obchodů. Na dostupnost upozornil na síti X Filip Rožánek.

Nová mobilní aplikace eDoklady, která nahrazuje kartičku občanského průkazu, začne fungovat 20. ledna. Od začátku budou aplikaci akceptovat ústřední orgány státní správy a dobrovolně i některé obce, které se už přihlásily. Od dubna ji bude přijímat policie a od poloviny roku úřady práce nebo finanční úřady. Od příštího roku pak samosprávy nebo Česká pošta.

Každý občan Česka si bude moci stáhnout aplikaci eDoklady do mobilu a v ní si občanský průkaz aktivovat přes Portál občana. V budoucnu by mělo být možné přidat si do mobilu i další doklady.

Aplikace umožní občanům prokazovat totožnost pomocí mobilního telefonu místo klasické plastové kartičky. Při kontaktu s úřady tak budou mít možnost pohodlně a efektivně spravovat své údaje bez zbytečného obcházení úřadů a vyplňování formulářů. Digitální průkaz totiž umožní snadné kopírování údajů do různých forem, ať už jde o on-line nákupy, nebo rezervaci letenek.

 

Právě se děje

Další zprávy