Americký Whirlpool ovládne italský Indesit za 21 miliard

Aktualizováno 11. 7. 2014 12:44
Největší výrobce domácích spotřebičů na světě chce tímto krokem podpořit svůj růst na evropském trhu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Whirlpool.cz

New York - Americká společnost Whirlpool, která je největším výrobcem domácích spotřebičů na světě, koupí většinový podíl v italském konkurentovi Indesit za zhruba 758 milionů eur (21 miliard Kč). Whirlpool chce tímto krokem podpořit svůj růst na evropském trhu.

Whirlpool získá podíl 60,4 procenta na celkovém akciovém kapitálu Indesitu a bude kontrolovat 66,8 procenta hlasovacích práv v podniku. Hlavní část svého podílu koupí od firmy Fineldo, která je nyní majoritním akcionářem Indesitu.

"Předpokládáme, že tato akvizice posílí naši evropskou výrobu," uvedl prezident Whirlpoolu pro Severní Ameriku, Evropu, Blízký východ a Afriku Marc Bitzer.

Očekává se, že transakce bude dokončena ještě v letošním roce, napsala agentura Reuters.

Kupní cena s prémií 4,5 % nad akcii

Společnost Whirlpool v rámci transakce zaplatí za každou akcii Indesitu 11 eur. Kupní cena tak zahrnuje prémii 4,5 procenta ke čtvrtečnímu závěru akcií na burze.

Firma Whirlpool upozornila, že po dokončení transakce spustí povinnou nabídku na odkoupení podílů menšinových akcionářů Indesitu. Cena akcií italského podniku na burze dnes stoupla o víc než tři procenta.

Společnost Fineldo začala již v loňském roce zkoumat možnosti, jak se svým většinovým podílem v Indesitu naložit. O podíl v Indesitu se podle zdrojů agentury Reuters zajímala rovněž švédská společnost Electrolux a čínská firma Sichuan Chaghong Electric.

 

Právě se děje

Další zprávy