Americká centrální banka přakvapila finanční experty

ČTK ČTK
18. 9. 2013 22:11
Fed pokračuje v dosavadní stimulaci, akcie rostou.
Foto: Reuters

Washington / New York - Americká centrální banka (Fed) překvapivě nechala v platnosti dosavadní opatření na podporu ekonomiky. Nenaplnila tak očekávání, že začne své rozsáhlé nákupy dluhopisů postupně omezovat.

Banka vyjádřila obavy z negativních dopadů rostoucích úrokových sazeb na ekonomiku a ve své nové prognóze zhoršila odhad hospodářského růstu na letošní i příští rok.

Americké akcie na zprávu o zachování stimulů reagovaly silným růstem a například index S&P 500 se vyšplhal na nové maximum. Fed nyní podporuje ekonomiku nákupem dluhopisů až za 85 miliard dolarů (1,6 bilionu korun) měsíčně.

Většina analytiků podle průzkumu agentury Reuters očekávala, že Fed ohlásí snížení těchto nákupů alespoň o deset miliard dolarů měsíčně.

"Je to zjevně velmi překvapivé," řekl k rozhodnutí Fedu analytik Tom Porcelli ze společnosti RBC Capital Markets. "Popravdě, jsem skutečně šokován," dodal Joseph Trevisani z finanční společnosti Worldwidemarkets.

Šéf Fedu Ben Bernanke upozornil, že míra nezaměstnanosti v USA zůstává na nepřijatelně vysoké úrovni. Zdůraznil také, že Fed bude ekonomiku podporovat, dokud to bude zapotřebí, a že nemá žádný pevný harmonogram pro omezování stimulů.

Fed nyní předpokládá, že americká ekonomika letos vykáže růst o 2,0 až 2,3 procenta, zatímco v předchozí prognóze očekával růst v rozsahu 2,3 až 2,6 procenta. Odhad růstu na příští rok banka snížila na 2,9 až 3,1 procenta z dříve předpokládaných 3,0 až 3,5 procenta.

Fed dával v posledních měsících najevo, že pokud se bude ekonomika dál zlepšovat, pak začne letos omezovat masivní nákupy dluhopisů a ukončí je v polovině příštího roku. Fed podporuje ekonomický růst a zaměstnanost navíc téměř nulovými úrokovými sazbami.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí vzrostla o 2,5 procenta. Tempo jejího růstu se tak ve srovnání s předchozím kvartálem více než zdvojnásobilo. Míra nezaměstnanosti v USA v srpnu klesla na 7,3 procenta, což byla nejnižší úroveň od konce roku 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy