Američané pustí do oběhu bezpečnější bankovku

Petr Hlinomaz
26. 9. 2013 12:19
Americká centrální banka 8. října uvolní do oběhu novou stodolarovou bankovku.
Nová stodolarovka
Nová stodolarovka | Foto: Aktuálně.cz

Washington - Oproti evropským poměrům bývaly americké bankovky mnohem méně prošpikované bezpečnostními prvky. Ale teroristé a organizovaný zločin mění zaběhlé tradice i v peněžnictví.

Americká centrální banka 8. října uvolní do oběhu novou stodolarovou bankovku. Má především více bezpečnostních prvků, aby bylo snazší ji rozeznat od padělků.

Od 8. října budou do oběhu dodávány jen bankovky s nově upraveným vzhledem (viz obrázek). Staré stodolarovky ale budou ještě platit dál, dokud z oběhu nezmizí.

Motivováno bezpečností a obranou proti zneužití padělateli, nová podoba bankovky byla doplněna v prvé řadě o dva další bezpečnostní prvky: jasně modrý 3-D kovový pásek a symbol zvonu Svobody zjevujícího se (a mizícího) v nádobce s inkoustem (kalamáři), což je umožněno použitím nových technologií.

"Stodolarovka" bude mít potom pět hlavních bezpečnostních prvků. Kromě zmíněných dvou disponuje již vodoznakem provedenou podobiznou Benjamina Franklina, vnořenými vlákny a barevně měňavým provedením (dle úhlu pohledu) cifry 100 v pravém rohu bankovky. Dále se inovuje celková technika tisku, podoba mikrotisku a další znaky bankovky.

Bankovky nižších nominálních hodnot mají některé změny vzhledu a bezpečnostních prvků již za sebou. Například inovovaná padesátidolarová bankovka byla poprvé emitována v roce 2004, dvacetidolarová v roce 2003 a desetidolarová v roce 2006. My jsme na takové zabezpečení zvyklí mnohem déle, ale americká měna je doposud využívala jen omezenou měrou.

Abychom spatřili novou stodolarovou bankovku, nemusíme hned letět za oceán. Podle odhadů dvě třetiny vydaných stodolarových bankovek cirkulují po světě mimo území Spojených států. Je tedy pravděpodobné, že se s ní brzo po jejím uvedení setkáme i v Evropě, a to v prvé řadě v bankách.

 

Právě se děje

Další zprávy