Američané jsou puritáni, Češi tolerantní. Lásku v práci neřeší, dokud není problém

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
8. 11. 2019 6:26
McDonald's ve Spojených státech odvolal ředitele kvůli navázání osobního vztahu ve firmě. Podle interních pravidel to měl v pracovní smlouvě zakázané. U nás kvůli lásce v práci většinou “hlavy nepadají". I když některé firmy působící v Česku důvěrné vztahy mezi zaměstnanci rovněž "ošetřují" svými předpisy, nastalou situaci řeší většinou jinak než vyhazovem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Intimní vztahy na pracovišti jsou časté. Řada českých firem je ale neřeší nebo toleruje. Dokud nezpůsobí problémy. Když se do sebe zakouká nadřízený s podřízenou, mohou ostatní kolegové vztah vnímat jako zvýhodňující, a to nikdy nedělá dobrotu. Někdy bývá problém i u vztahu kolegů ve stejném postavení, kdy je jejich vzájemná blízkost může vyloučit z týmu. 

"Náš pracovní život doprovází vše, co běžný život - sympatie, demotivace, konflikty i lásky. Nic z toho není možné zakázat. Je však důležité zajistit, aby případné vztahy na pracovišti co možná nejméně vstupovaly do vzájemných pracovních rolí a zodpovědností, především se jedná o roli podřízenosti - nadřízenosti v práci, ale i o jiné, kdy jeden z partnerů například v rámci své povinnosti kontroluje druhého. Takové vztahy mohou přinést mnoho problémů a narušit atmosféru v pracovním kolektivu," míní psycholog Dalibor Špok. 

Lásku v práci podle našich platných zákonů zaměstnavatelé skutečně zakázat nemůžou. Případné řešení si tedy usnadňují nastavením interních pravidel nebo poznámkou v pracovní smlouvě. 

"Některé firmy mají interní předpis, že nelze mít vztah s přímým podřízeným, pokud se tak stane, musí jeden z partnerů odejít na jiné oddělení nebo mimo firmu. Vždy jsem se setkal jen s tím, že se takový konflikt zájmů řeší s vedením dohodou a ne prostřednictvím postihů," míní Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu ManpowerGroup.

Personalista Petr Vidmar ze společnosti Devire se setkal ve své praxi s interními pravidly, která postihovala vztahy nejenom mezi podřízenými a nadřízenými, ale také stanovila, že manželé a partneři nemají pracovat na stejném oddělení. Většinou šlo o velké nadnárodní firmy. 

"Těžko říci, jak časté takové vztahy jsou, jelikož většinu takových případů se aktéři snaží utajit. Jsou si vědomi, že jeden bude muset odejít z firmy nebo bude přeřazen na jiné oddělení. Ale stává se to běžně," dodává Vidmar. 

Skoro všichni flirtují 

Jeho slova potvrzuje starší průzkum společnosti STEM, který zjišťoval, kolik lidí má s láskou v práci zkušenosti. Ačkoliv je průzkum dva roky starý, dá se předpokládat, že by dnes šetření dopadlo podobně. Vyšlo z něj, že 94 procent lidí v práci flirtuje. A pak také to, že 40 procent mužů a 27 procent žen má s intimním vztahem v práci nějakou zkušenost. 

"Za těch 15 let fungování naší pobočky se u nás na pracovišti dalo dohromady opravdu mnoho párů. Pracuje tu 1200 lidí, 85 národností z celého světa. Popravdě žádná psaná nařízení v tomto ohledu nemáme. Jediná situace, kdy páry prosíme, aby nám o jejich vztahu řekly, je, když jeden z páru je nadřízený ve stejném týmu. Týkají se toho pak hodnocení, platové podmínky, a to by pochopitelně nebylo vůči ostatním zaměstnancům fér," říká Dagmar Císařovská, manažerka komunikace z ExxonMobil.

Doplňuje, že firma jinak párům ve firmě a jejich kariéře fandí. "Máme tu několik příkladů, kdy jeden z manželů dostal výjezd do zahraničí na několik let, a nám se podařilo najít v dané pobočce práci i pro druhého v páru," dodává manažerka. 

Psycholog Špok doporučuje rozlišovat, zda jde o vztah pevnější, nebo pouze o milostný románek. "Osobně bych velmi rozvažoval, zda ve své firmě zaměstnat patologického sukničkáře, který má potřebu neustále svádět své kolegyně, i kdyby dokázal své chování po dobu práce regulovat. Ptal bych se na to, zda takový morální profil se neprojeví i v jiné rovině zaměstnání, nebo chování k zákazníkům," upozorňuje psycholog. 

Jak je to z pohledu práva? 

V Evropě podle zkušenosti advokáta Tomáše Procházky z kanceláře Eversheds Sutherland převažuje spíše přístup otevřenější, kde se firmy snaží o to, aby vztah nenarušil jejich běžné fungování, a ke vzniklé situaci pak často přistupují tolerantněji a řeší ji pouze přeřazením některého ze zaměstnanců. "Češi jsou pak ke vztahům na pracovišti zvláště tolerantní. Prý za to může to, že v době totality ,nebylo v práci co jiného dělat´. Ale to je názor převzatý od jistého sociologa," říká Tomáš Procházka.

Naopak extrémně puritánský přístup podle něj uplatňují firmy z USA, pro které je jakýkoli vztah na pracovišti tabu. Odpovídá tomu i případ šéfa McDonald´s.

České soudy podle Procházky podobné případy příliš často neřeší. Vzpomněl na nedávný kuriózní případ obchodní zástupkyně, která navázala milostný poměr s ředitelem významného zákazníka. Zaměstnavatel ji propustil, protože její chování považoval za morálně nepřijatelné, když byl její milenec ženatý a měl děti.

"Nejvyšší soud se ale razantně zaměstnankyně zastal a upozornil zaměstnavatele, že milostný živost zaměstnance je věcí ryze soukromou a  nepřísluší nadřízenému partnery zaměstnance ,kádrovat´. Za sebe bych ke stanovisku Nejvyššího soudu doplnil, že i toto pravidlo má své limity a jistě mohou nastat situace, kdy by extravagantní intimní život zaměstnance mohl mít přímé negativní dopady na podnikání zaměstnavatele. V takovém případě by zaměstnavatel k ukončení pracovního poměru přistoupit mohl," dodává advokát. 

 

Právě se děje

Další zprávy